Una App per ajudar els usuaris nàutics a fondejar sense fer malbé la posidònia

5 agost 2022
Els boscos catalans al límit per la sequera i la calor continuades
01/08/2022
Espanya és el país de la Unió Europea amb més hectàrees forestals cremades aquest any
22/08/2022

La Fundació Oceanogràfic, en col·laboració amb el fons solidari Mediterranean Fund de Banca March i la Ciutat de les Arts i les Ciències, va presentar ahir a Xàbia la nova aplicació mòbil Projecte Posidònia dirigida als usuaris nàutics que informarà de la presència de praderies de posidònia al litoral de la Marina Alta. L'objectiu d'aquesta aplicació gratuïta és que els usuaris se submergisquen de manera responsable i així evitar el mal a l'ecosistema marí que cada volta està més amenaçada.

L'App presenta un mapejat en detall de les praderies de posidònia oceànica dels fons marins de Dénia, Xàbia, el Poble Nou de Benitaxell, Teulada Moraira, Benissa i Calp, coincidint amb els espais marins de la Xarxa Natura 2000 d'aquestes àrees i d'un gran valor per a la biodiversitat de la Mediterrània.

"L'App combina diferents tecnologies aplicades al cartografiat, que s'ha realitzat mitjançant un sonar d'agranada lateral i prospecció videogràfica"

L'eina funciona amb tecnologia de geolocalització, de manera que quan una embarcació es troba en una àrea amb presència de praderies de posidònia, l'usuari rebrà una notificació al telèfon mòbil alertant de la prohibició de fondejar.

La nova plataforma pretén així ser una aliada del turisme sostenible de La Marina Alta i permetrà als navegants poder consultar la cartografia in situ per evitar el fondeig incontrolat o qualsevol altre tipus d'interacció que puga afectar negativament les praderies de posidònia oceànica.

La presentació es va fer a l'aula de l'Escola de Vela del Club Nàutic de Xàbia i va comptar amb l'assistència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; l'alcalde Xàbia, José Chulvi; la directora gerent de la Fundació Oceanogràfic, Leocadia García; el director del Projecte Posidònia, Francisco Torner, i el responsable de gestió de Mediterránean Fund, Íñigo Colomo.

També hi van assistir les autoritats dels municipis de Dénia, Calp, Teulada Moraira i el Poble Nou de Benitatxell, el director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Julio Gómez, així com els directors i representants dels clubs nàutics i marines de La Marina Alta.

Un mapejat de 50 km del litoral i manual de bones pràctiques

L'aplicació detecta els diferents tipus de fons marins en una extensió superior a 50 km i 9.500 hectàrees, incloent-hi tota la badia de Xàbia, que es corresponen amb una de les zones amb més activitat nàutica i recreativa de la Comunitat Valenciana.

Per això, l'App combina diferents tecnologies aplicades al cartografiat, que s'ha realitzat mitjançant un sonar d'agranada lateral i prospecció videogràfica. Una eina de precisió que proporciona imatges digitals de les diferents tipologies dels fons marins per identificar la ubicació exacta de les praderies de posidonia oceanica.

De la mateixa manera, Projecte Posidònia inclou una secció de notícies anomenada Ocean wiki amb informació rellevant sobre els boscos submergits, la seua regulació a Europa, Espanya i la Comunitat Valenciana i un manual de bones pràctiques per protegir-la. Aquesta aplicació ja està disponible per a dispositius IOS i Android i tant la seua descàrrega com el seu ús són gratuïts.

L'aplicació s'emmarca en el projecte de protecció dels fons marins del litoral de la Marina Alta Projecte Posidònia, presentat el passat mes d'abril per la Fundació Oceanogràfic-Ciutat de les Arts i les Ciències i finançat pel fons temàtic solidari Mediterranean Fund de Banca March.

Es tracta d'un projecte de dos anys de durada que es compon d'una fase tècnico-científica -estudi cartogràfic i aplicació mòbil- ​​i una altra d'interpretativa per traslladar el valor de l'ecosistema a la comunitat escolar i als grups poblacionals dels municipis de l'àrea d'estudi.

 

Si vols tenir més informació pots entrar a la pàgina web