Un altre factor que denuncia el sector són les traves administratives. “ Fa anys que el bosc s’ha percebut com una cosa intocable i això és erroni, la seva conservació passa per la gestió”, subratlla Castelló. Explica que “han sortit normatives que s’estan intentant canviar que en actuacions de més de 10 hectàrees cal fer una avaluació d’impacte ambiental; del març a l’agost, coincidint amb la nidificació de certs ocells algunes empreses han de parar, sense ajuts”. “Si vols obrir un camí que ha quedat emboscat pel pas del temps per accedir a un alzinar que s’explota cada 25 anys, també tot són traves”, afegeix. “Cada vegada es necessita més paperassa i hi ha més activacions del pla Alfa per risc d’incendis, que ens impedeix treballar més dies a l’any”, afegeix Borrós.
Com que és una feina mal pagada, és lògic que els propietaris dels boscos (un 75% són de titularitat privada) no volguessin explotar els recursos, ja que amb prou feines en treien rendiment. “Però ara que comença a ser una mica rendible no hi ha ni maquinària ni treballadors ni camins...” diu Castelló.
“A més al propietari no li arriba el guany d’un producte ben valorat”, afegeix Cano. Ho certifica Borrós, que considera que el “problema bàsic” del sector i que explicaria per què el bosc no és més aprofitat és el preu que es paga per la matèria primera produïda. El que aquest any paga un client per una tona de llenya ha augmentat, de mitjana, uns 30 euros, però aquest increment –diu Borrós– no ha repercutit sobre el propietari forestal. “Se l’enduen els intermediaris”, explica.
La Generalitat és conscient de tots aquests “colls d’ampolla” que ofeguen el sector i veu imprescindible incentivar la gestió forestal. També tenint en compte la situació d’emergència climàtica com l’actual, d’elevat risc d’incendis i la demanda de fusta més gran arran de la situació econòmica mundial. “Cal incentivar i col·laborar amb la propietat privada amb ajuts perquè el seu treball sigui rendible i viable”, explica Anna Sanitjas, directora general d’ Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi. El Departament d’ Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha destinat aquest any un total de 13,5 milions d’euros a ajuts de gestió forestal sostenibles, dels quals quatre milions són subvencions per modernitzar la maquinària. Entre aquest any i el 2024, el departament haurà invertit 12 milions d’euros en ajuts destinats a aquest concepte.
Sanitjas afegeix que durant aquesta legislatura es treballa per “simplificar i agilitar tràmits”, fomentar l’associacionisme forestal que permet a propietaris petits unir-se per fer plans de millora conjunts o demanar subvencions, fomentar la formació i revaloritzar la indústria de la fusta, que diu que a Catalunya tradicionalment ha estat molt vinculada a productes de baix valor afegit.