PEFC llança el concurs de fotografia “Cuidem els boscos” per a celebrar el Dia Internacional de la Terra

9 maig 2022
PEFC participarà en el Congrés Forestal Mundial
25/04/2022
PEFC Espanya publica la memòria d’activitats 2021
16/05/2022

Un any més, el concurs de fotografia #Cuidamoslosbosquesfoto de PEFC Espanya va començar el Dia de la Terra, el 22 d'abril, i acaba el 5 de juny, Dia Internacional del Medi ambient.

Amb motiu de la celebració del Dia de la Terra,  el passat 22 d'abril, PEFC Espanya, va llançar un any més el concurs de fotografia #Cuidamoslosboquesfoto en el marc de la Campanya "Cuidem dels boscos". Els boscos, els treballadors forestals i les persones de la cadena de valor de la fusta seran els protagonistes.

Com a novetat, enguany té cabuda una categoria especial sobre treballs forestals per a visibilitzar el treball de les persones que fan possible mantenir els boscos de manera sostenible. Comença així nova edició del concurs l'objectiu del qual és posar el focus d'atenció en la importància dels boscos i en com una bioeconomia basada en els seus productes pot ajudar a mitigar el canvi climàtic. Els boscos cobreixen al voltant del 30% de la superfície terrestre de la terra i tenen un paper fonamental en el desenvolupament sostenible del planeta, perquè aporten, tant beneficis ambientals, com socioeconòmics. La seva contribució en la mitigació del canvi climàtic és clara: proporcionen l'oxigen que respirem i segresten el CO₂ de l'atmosfera, emmagatzemant-lo durant tot el seu cicle de vida. De fet, els boscos certificats PEFC del món poden absorbir 315 milions de tones de CO₂ a l'any.

" El sector forestal genera llocs de treball per a almenys 33 milions de persones en el món, i milers de milions de persones utilitzen els productes forestals."

A més, els boscos regulen la temperatura, afavoreixen el cicle de l'aigua, alberguen la major part de la biodiversitat terrestre (un 80%) i són font d'aliment i medicines. D'altra banda, els boscos són el mitjà de vida de moltes persones, des de les que recol·lecten aliments, llavors, plantes aromàtiques i medicinals, fins a les que s'encarreguen de l'extracció de resines, cautxú o suro i d'altres aprofitaments de la fusta per a mobiliari, decoració, llenya, pasta, paper o cartó, per la qual cosa la seva funció com a font d'ingressos i ocupació verda és molt rellevant en el camí cap a la bioeconomia.

En aquest sentit, el sector forestal genera llocs de treball per a almenys 33 milions de persones en el món, i milers de milions de persones utilitzen els productes forestals. Es calcula que més de la meitat de la producció econòmica mundial necessita els serveis dels ecosistemes, i això inclou els serveis que proporcionen els boscos. Per tal que els boscos continuïn aportant tots aquests beneficis, és necessari que es gestionin de manera sostenible i s'aprofiti la seva fusta i recursos responsablement.

El segell PEFC, durant els seus més de vint anys de trajectòria, ha donat resposta a la necessitat de preservació dels boscos mitjançant mesures i normes que impulsen la Gestió Forestal Sostenible i la traçabilitat de l'origen sostenible dels productes amb la Cadena de Custòdia, assegurant la protecció dels boscos, enfortint la gestió dels recursos naturals i augmentant la productivitat de la terra, la supervivència de les espècies, la renovació forestal i el creixement i manteniment de la fauna i la flora en el territori, contribuint, amb tot això al desenvolupament rural i sostenible.

Premis: col·laboració sostenible de productes forestals

Tres col·laboradors faran possible que les persones guanyadores del concurs puguin optar a tres Premis Nacionals, així com al certamen internacional en el qual es decidirà el millor fotògraf PEFC entre diversos països. Els col·laboradors tenen un gran compromís amb la sostenibilitat forestal i són conscients de la importància que els productes del bosc comptin amb l'etiqueta PEFC per a informar el consumidor que les seves pràctiques i matèries primeres procedeixen de fonts responsables.

Agraïm a Fuente la Virgen, Abadia Retuerta i Mel Muria per donar suport a aquest concurs i implicar-se en la promoció dels entorns naturals com a mitjà de vida.

Fuente La Virgen és una devesa sevillana gestionada de manera sostenible que compta amb alzines sureres i roures de fulla petita que serveixen de recer i aliment per a la cria de porc ibèric d'exquisida qualitat.

Abadia Retuerta es troba en una superfície de vinyes val·lisoletana envoltada per terrenys forestals amb la certificació PEFC en Gestió Forestal Sostenible. A més de produir vi, pinyons, fusta, bolets i plantes aromàtiques, desenvolupa projectes de control biològic de plagues, iniciatives per a la prevenció natural contra incendis i dins de la finca existeixen dues àrees protegides i descrites com a Lloc d'Interès Natural emmarcades en Xarxa Natura 2000.

Mel Muria ha estat pionera a ser la primera mel europea procedent de boscos que es gestionen de manera sostenible. L'empresa apícola és a les muntanyes tarragonines del Perelló i porta des de 1810 cuidant de les abelles, promovent la pol·linització i mantenint la biodiversitat per a afavorir la conservació del medi ambient.

Participa!

Per a participar, les fotografies s'hauran de publicar a la xarxa social Instagram incloent l'etiqueta #Cuidamoslosbosquesfoto. No perdis l'oportunitat de participar i uneix-te a PEFC en el suport i cura dels boscos!

 

Prem aquí per veure tota la informació.

 

Font: PEFC Espanya.