Les emissions de CO2 al 2023

23 gener 2023
L’edifici “Passeig Mallorca 15” guanya el premi a “Millor ús de fusta certificada PEFC” en el prestigiós World Arquitecture Festival
16/01/2023
Les reserves d’aigua baixen del 30%
30/01/2023

Amb el nou any arriba també una evidència climàtica: cada cop ens queda menys temps per assolir el repte marcat per la Unió Europea de reduir el 55% de les emissions de CO2 el 2030 i, més enllà d'això, aconseguir la neutralitat de carboni el 2050. Això vol dir que ha arribat l'hora d'accelerar i desplegar totes les eines disponibles per aconseguir-ho. Una, i que ja estem posant en pràctica, és la compensació d'emissions mitjançant accions com ara la reforestació.

Quan es parla de la descarbonització imprescindible de la societat i de l'economia, es posen sobre la taula mesures com la millora de l'eficiència energètica, les energies renovables o l'economia circular. Totes orientades a la reducció d'origen de les emissions de CO2. És a dir, que no arribin a generar-se. Tot i això, durant el procés que ens portarà a la neutralitat certes activitats necessàries seguiran emetent CO2 i és aquí on entren en joc els mecanismes de compensació, definits per l'Acord de París com a “clau” per afrontar l'emergència climàtica.

"Espanya és el país que té més possibilitats per convertir-se en un embornal de CO2 de referència a nivell europeu. Tenim una indústria forestal avançada i un bon terreny."

La reforestació consisteix, al capdavall, a aprofitar una de les 'tecnologies' més naturals i eficients de captura de carboni que ens brinda el planeta: els arbres. A través de la fotosíntesi, absorbeixen el CO2 present a l'aire i el fixen en els teixits. Per tant, la reforestació de superfícies cremades, deteriorades o ermes s'ha convertit en una de les fórmules reconegudes per frenar l'escalfament global.

Més boscos, menys emissions

La pregunta pertinent és, com pot actualment una empresa, una institució o fins i tot un ciutadà mitigar la seva petjada de carboni mitjançant un projecte de plantació d'arbres? Aquí entren en joc iniciatives com Motor Verde, impulsada per Fundació Repsol juntament amb la seva participada Grupo Sylvestris sota el lema de “Sembrar futuro para todos”. Es tracta d'un ambiciós projecte que busca recuperar terres cremades, abandonades o ermes a Espanya per crear nous boscos que permetin absorbir el CO2 de l'atmosfera i avançar cap a la neutralitat de carboni.

La reforestació planificada i professional és, així, una aliada natural per combatre l'escalfament global i protegir la biodiversitat, actuar contra la desertificació i garantir la resiliència dels boscos. I, alhora, crear llocs de treball i donar un futur als territoris rurals, cada cop més despoblats“Espanya és el país que té més possibilitats per convertir-se en un embornal de CO2 de referència a nivell europeu. Tenim una indústria forestal avançada i un bon terreny. Dels 25 milions d'hectàrees forestals, aproximadament nou estan desforestades. Són moltes hectàrees per generar riquesa en entorns rurals i compensar alhora emissions”, explica Enrique Enciso, soci fundador de Grupo Sylvestris.

Motor Verde suposa així un impuls a l'emergent mercat voluntari de carboni, un espai on les empreses poden obtenir crèdits de carboni a canvi de fons destinats a finançar actuacions sostenibles“Cada vegada són més les empreses que es comprometen a lluitar contra el canvi climàtic amb objectius de neutralitat en carboni. Una de les claus per assolir aquests objectius és el desenvolupament d'aquest tipus de projectes forestals qualificats i certificats”, assenyala Luis Casado, director de Repsol Impacto Social, que explica que a Espanya la referència és el Registre de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic ( OECC).

Motor Verd està en marxa en diferents Comunitats Autònomes, com Extremadura, Astúries o Castella i Lleó i compta amb el suport d'Administracions Públiques, com la Junta d'Extremadura o el Govern del Principat d'Astúries i empreses com a Banco Santander, Caja Rural de Zamora, Enagás, Ilunion o Microsoft, entre altres. Motor Verde gestiona tot el projecte, des del disseny del bosc amb espècies autòctones fins a la monitorització i manteniment. Així s'ha fet, per exemple, a Caminomorisco (Càceres) o a Grandas de Salime (Astúries). I encara n'hi haurà més. "Ja estem treballant estretament amb altres comunitats autònomes, ja que la nostra ambició és a escala nacional", afegeix Casado. L'objectiu és estendre Motor Verde a diferents regions, enfortint la col·laboració publicoprivada, amb l'ambició d'assolir 70.000 hectàrees per compensar 16 milions de tones de CO2.

Plataforma digital per als ciutadans

Pensant en els ciutadans particulars, o en els autònoms i les pimes que també vulguin calcular i mitigar la seva petjada de carboni però no tinguin accés a grans projectes de reforestació, la Fundació Repsol ha presentat recentment la seva eina digital Marketplace Motor Verde. Una iniciativa que permet contribuir de manera voluntària al desenvolupament de boscos a Espanya, així com generar oportunitats de formació i ocupació.

Els usuaris, a través del web de Marketplace, podran calcular la seva petjada de carboni anual a partir del seu estil de vida i hàbits de consum, o calcular les emissions de les seves activitats del dia a dia, com ara reunions, menjars o viatges. A més, compta amb un apartat especial per al còmput de la petjada de carboni d'esdeveniments professionals. Un cop realitzat el càlcul en línia, els ciutadans poden triar, de forma voluntària, fer la seva contribució i escollir amb quants arbres volen mitigar (totalment o parcialment) la seva petjada de carboni, seleccionant a quin bosc d'Espanya volen contribuir.

Gràcies a això, la compensació d'emissions de CO2 s'erigeix com una eina clau per enfortir el procés de transició ecològica que ens ha de portar a una economia descarbonitzada