La reforestació planificada i professional és, així, una aliada natural per combatre l'escalfament global i protegir la biodiversitat, actuar contra la desertificació i garantir la resiliència dels boscos. I, alhora, crear llocs de treball i donar un futur als territoris rurals, cada cop més despoblats. “Espanya és el país que té més possibilitats per convertir-se en un embornal de CO2 de referència a nivell europeu. Tenim una indústria forestal avançada i un bon terreny. Dels 25 milions d'hectàrees forestals, aproximadament nou estan desforestades. Són moltes hectàrees per generar riquesa en entorns rurals i compensar alhora emissions”, explica Enrique Enciso, soci fundador de Grupo Sylvestris.
Motor Verde suposa així un impuls a l'emergent mercat voluntari de carboni, un espai on les empreses poden obtenir crèdits de carboni a canvi de fons destinats a finançar actuacions sostenibles. “Cada vegada són més les empreses que es comprometen a lluitar contra el canvi climàtic amb objectius de neutralitat en carboni. Una de les claus per assolir aquests objectius és el desenvolupament d'aquest tipus de projectes forestals qualificats i certificats”, assenyala Luis Casado, director de Repsol Impacto Social, que explica que a Espanya la referència és el Registre de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic ( OECC).
Motor Verd està en marxa en diferents Comunitats Autònomes, com Extremadura, Astúries o Castella i Lleó i compta amb el suport d'Administracions Públiques, com la Junta d'Extremadura o el Govern del Principat d'Astúries i empreses com a Banco Santander, Caja Rural de Zamora, Enagás, Ilunion o Microsoft, entre altres. Motor Verde gestiona tot el projecte, des del disseny del bosc amb espècies autòctones fins a la monitorització i manteniment. Així s'ha fet, per exemple, a Caminomorisco (Càceres) o a Grandas de Salime (Astúries). I encara n'hi haurà més. "Ja estem treballant estretament amb altres comunitats autònomes, ja que la nostra ambició és a escala nacional", afegeix Casado. L'objectiu és estendre Motor Verde a diferents regions, enfortint la col·laboració publicoprivada, amb l'ambició d'assolir 70.000 hectàrees per compensar 16 milions de tones de CO2.
Plataforma digital per als ciutadans
Pensant en els ciutadans particulars, o en els autònoms i les pimes que també vulguin calcular i mitigar la seva petjada de carboni però no tinguin accés a grans projectes de reforestació, la Fundació Repsol ha presentat recentment la seva eina digital Marketplace Motor Verde. Una iniciativa que permet contribuir de manera voluntària al desenvolupament de boscos a Espanya, així com generar oportunitats de formació i ocupació.
Els usuaris, a través del web de Marketplace, podran calcular la seva petjada de carboni anual a partir del seu estil de vida i hàbits de consum, o calcular les emissions de les seves activitats del dia a dia, com ara reunions, menjars o viatges. A més, compta amb un apartat especial per al còmput de la petjada de carboni d'esdeveniments professionals. Un cop realitzat el càlcul en línia, els ciutadans poden triar, de forma voluntària, fer la seva contribució i escollir amb quants arbres volen mitigar (totalment o parcialment) la seva petjada de carboni, seleccionant a quin bosc d'Espanya volen contribuir.
Gràcies a això, la compensació d'emissions de CO2 s'erigeix com una eina clau per enfortir el procés de transició ecològica que ens ha de portar a una economia descarbonitzada