La diversitat també es construeix amb fusta

13 novembre 2023
Entrevistem en Carles Gaig, xef col·laborador del llibre de receptes “El bosc a la taula”
06/11/2023
Bosc amb sequera
L’experiència a Brussel·les explica com la UE menysprea l’evidència científica
20/11/2023

La fusta és un material increïble. No sols és renovable, reciclable, reutilitzable, biodegradable i sostenible, també és una matèria primera que per les seves característiques té un efecte positiu en la nostra salut, provocant sensacions com la tranquil·litat i el benestar. És un material noble amb el qual podem construir des de cases fins a edificis de gran altura i amb el qual, en aquest cas, PEFC Galícia, de la mà del seu gerent Elsa Grille, i el Centre d'Atenció a la Discapacitat (CAD) Souto de Leixa van construir un sòlid pont d'amistat.

"La fusta és un vehicle meravellós a través del qual els usuaris mostren les seves habilitats i emocions, sentint, a més, que els seus treballs tenen una veritable utilitat."

El CAD Souto de Leixa és un centre de públic gestionat per l'empresa CLECE i situat a la ciutat de Ferrol, en el qual resideixen 95 persones i 33 més que fan ús com a centre de dia o centre ocupacional. En Souto de Leixa compten amb gran varietat d'activitats, entre elles, un taller de fusteria i reciclatge i un taller polivalent, fent que la fusta formi part del seu dia a dia.

La fusta és un vehicle meravellós a través del qual els usuaris mostren les seves habilitats i emocions, sentint, a més, que els seus treballs tenen una veritable utilitat.

Gustavo Pampín ens conta que se sent feliç en emprar fusta, des de la seva recollida en la muntanya fins quan la tala o escata i, sobretot, se sent content perquè molts dels treballs els realitza juntament amb els seus companys, com Gustavo Rico al qual li agrada més serrar i muntar, Juan Barco i Javier Casteleiro que fan patrons o serren, o Luis Gundín al qual li encanta emprar eines com a tornavisos o alicates. Tots formen un gran equip.

La seva monitora de fusteria, Alegria López, relata que els encanta arribar al taller tots els dies, veure la fusta i començar a imaginar quin pot ser el seu destí, des d'una caixa de magatzematge, un clauer o una casa per als ocells, «són ells els que decideixen i això és el que més els motiva».

El reciclatge és una prioritat en Souto de Leixa: caixes de fruita que es converteixen en estupends marcs de fotos o en un portal de Betlem, o vells armaris als quals se'ls de l'una nova vida transformant-los en un altre objecte o recuperant-los i decorant-los novament.

En el taller polivalent de la mà de “Monchi” fan molts treballs diferents emprant fusta, serraduras o paper i actualment es troben immersos en un projecte molt gratificant en el qual construeixen petites cases de fusta que serveixen de refugi per als gats sense amo.

L'educadora social Miriam Lago, els expliquen com donen ús a tot el que fa, i a ells els encanta mostrar als altres els resultats del treball ben fet. «Quan utilitzen fusta, la creativitat sorgeix i d'una idea apareix una altra i una altra més, i sembla que no té fi».

En moltes ocasions diem que la presència de fusta en els nostres entorns de vida genera un efecte psicològic positiu, connectant a les persones amb la naturalesa, i en aquesta ocasió vam demostrar un pas més enllà.

Aquestes altres qualitats que ens ofereix la fusta com el color, l'aroma, la textura o la seva geometria, s'empren en diferents usos terapèutics per a la gran diversitat de persones amb diferents capacitats, facilitant l'estimulació sensorial o millorant habilitats motrius.


PEFC Galícia és una associació sense ànim de lucre que promou la gestió forestal sostenible de la muntanya gallega a través de la certificació forestal, per això desenvolupa diferents activitats divulgatives, no sols perquè els propietaris o professionals del sector forestal obtinguin un segell que garanteixi la bona gestió que realitzen ens muntis o assegurar la traçabilitat de la fusta en tota la cadena de transformació fins que arribi al consumidor final, sinó que considera essencial que la ciutadania visualitzi la multitud de beneficis que aporta aquesta matèria primera renovable.

Es vols saber més, pots veure el vídeo en el canal de youtube de PEFC GALÍCIA