PEFC entrevista la motoserrista Laura Vallejo.

30 maig 2022
PEFC et convida a SIL BARCELONA
23/05/2022
Stop al Foc: PEFC fa una crida a participar activament en la campanya de prevenció d’Incendis Forestals
07/06/2022

La Laura Vallejo és una motoserrista gallega que s'ha convertit en la influencer del món forestal i que triomfa a les xarxes mostrant la seva feina.

 

Ets una de les poques dones que treballen com a motoserrista. T'has trobat alguna dificultat per desenvolupar la teva professió pel fet de ser dona?

La veritat és que no, encara que hi ha gent que encara és reticent a pensar que les dones podem fer la mateixa feina que els homes. Per sort he descobert bons companys que m'ajuden i m'animen a continuar millorant dia a dia. Pel que fa a nivell de formació avui dia hi ha cursos molt interessants i accessibles tant per a homes com per a dones.

Creus que amb la teva feina contribueixes a una bona gestió de les muntanyes? Com valores que el teu lloc de treball sigui un bosc?

Per descomptat! Els boscos necessiten ser gestionats per conservar-los en òptimes condicions, els arbres tenen el seu cicle de vida i aprofitar-los abans que es deteriorin ajuda que les noves masses no contreguin malalties. El lloc de treball en un bosc és una cosa totalment fora del que és convencional, és meravellós i dur alhora. Estàs allunyada moltes vegades de tots els serveis i necessites recolzar-te 100% en els companys. Al final som un equip de tres persones canviant constantment de lloc de treball, de província i fins i tot de comunitat, per això, en aquest aspecte, és una mica complex establir unes pautes o horaris. Cada dia és totalment diferent.

Creus que les xarxes socials són una bona eina per donar a conèixer a la societat els treballs forestals i la seva importància per a la gestió dels boscos?

Les xarxes socials són una eina fantàstica si les fem servir amb bones finalitats, tant a nivell hobby com formatiu o informatiu i, en aquest sentit, no es pot quedar enrere un sector tan important com el forestal. A través de les xarxes socials tenim la capacitat d'arribar a qualsevol part del món de forma gratuïta, per això donar a conèixer el nostre sector en aquests mitjans és vital perquè la gent s'interessi i valori la nostra feina.

Has crescut en un entorn rural, com valores el potencial que tenen els boscos i el seu aprofitament en el desenvolupament de l'economia rural?

Crec que l'agricultura i el sector forestal estan molt més units del que la gent creu. Els meus pares i la meva família treballen a l'agricultura i sempre es van recolzar en l'explotació forestal dels boscos. Crec que es tracta de trobar la manera de combinar-ho de manera responsable per als dos sectors. I per a l'economia rural als pobles els ingressos de les famílies gràcies a la fusta és una part molt important.

"Els boscos necessiten ser gestionats per conservar-los en òptimes condicions"

Què és per a tu una gestió forestal sostenible?

Aquella on els recursos es poden tornar a reproduir. En aquest cas nosaltres aprofitem la fusta dels boscos, però aquests es repoblen i tornen a començar el cicle de nou, tot enfocat a unes bones pràctiques i conscienciats de fer-ho d'una manera que ens permeti seguir amb l'activitat en el futur.

 

Quines perspectives de futur veus en aquesta professió? Hi ha relleu generacional?

A Galícia, on el sector és tan important, tenim una gran demanda de treballadors i cada dia creix més el volum de treball, per tant, considero que és un bon sector pel qual apostar.

Hi ha suficient formació i qualificació per poder gestionar una muntanya?

Crec que estem avançant molt en aquests darrers temps. Cada cop tenim accés a més formació i l'administració comença a "posar-se les piles" amb el control i la gestió.

Què consideres que cal millorar per potenciar aquesta professió tan necessària per a la cura dels nostres boscos?

Donar a conèixer i divulgar la feina que fem des de tots els pilars del sector. La gent desconeix com treballem i això impedeix que les noves generacions decideixin apostar per formar-se al sector.

On talles i a quins aprofitaments es destina aquesta fusta? Quines espècies són les que tenen més demanda?

Treballo principalment a Galícia i ens movem en funció de les parcel·les disponibles per aprofitar en aquest moment. Habitualment produeixo pi que es destina per fer tauló de diferents mides i la fusta de rebuig es mol per fer contraxapat. Una altra bona part de les espècies que aprofitem és l'eucaliptus dedicat gairebé íntegrament a la cel·lulosa.

Com és la relació entre els treballadors forestals i els propietaris forestals que posen a disposició els espais per a aquest aprofitament?

Les relacions solen ser bones. Certament, estem una mica endarrerits amb les infraestructures, especialment a la meva comunitat on abunda el minifundi, i els accessos a les parcel·les es queden molt petits per a les màquines actuals. De totes maneres, la conscienciació sobre fer canvis als camins i accés per part dels propietaris va millorant a poc a poc.

En el teu vocabulari habitual de treball, et refereixes a tallar un arbre com a "tallar" o com a "talar"?

A la meva zona ens referim més a tallar.

 

Segueix-la a instagram: @lauritavallejo

Font: PEFC Espanya