Avaluació de danys
El primer pas, comú en tots els escenaris, és analitzar la situació en què ha quedat el bosc. “Ha de fer-se una avaluació dels danys: què s’ha cremat i quin tipus de vegetació era”, precisa Sandra Saura. Això servirà per determinar la capacitat de regeneració natural de la zona, així com les possibles actuacions necessàries per garantir-ne la integritat.
“Si l’estabilitat del terreny es veu afectada, poden caldre mesures correctores”, assenyala Espelta. Un exemple és la retirada de la fusta cremada. “Aguantar aquests arbres drets pot ser molt perillós i convé retirar-los”, assegura aquest expert. La mesura també és efectiva per prevenir que la caiguda d’aquests arbres danyi el terreny i alenteixi la regeneració natural. Finalment, també convé no remoure ni compactar el sòl cremat per no comprometre la possible regeneració de la flora.
Donar peu a la regeneració natural
L’anàlisi també serveix per determinar les decisions a prendre a llarg termini, que dependran del tipus de vegetació i de la finalitat que es fixi per al bosc. Per norma general, la millor manera de restaurar el paisatge és donar espai a la regeneració natural de les espècies. “Els humans tenim la impaciència d’actuar ràpidament, i de vegades cal donar temps a la natura. És important deixar passar uns mesos, i fins i tot un any, per veure com es regenera el bosc”, diu Saura.
Guiar l’autosuccessió
A partir d’aquí, es poden adoptar mesures concretes per afavorir la recuperació. Una és la selecció artificial, que consisteix a treure els brots més febles que van sortint per donar més espai als grans perquè creixin amb més força. “Això accelera la recuperació perquè els treus competència”, afirma Saura.
En segon lloc, també s’han de dur a terme accions concretes tenint en compte la finalitat que tingui el bosc. “Si l’objectiu d’una zona cremada és reduir el risc d’incendi, s’haurà de treure sotabosc. Si, en canvi, es tracta d’un propietari forestal que desitja el màxim rendiment de fusta, haurà de tallar rebrots perquè creixin més els arbres i optimitzar la productivitat. Si es vol deixar-lo natural, no s’hi fa res. Les accions que es prenen depenen d’aquest propòsit”, resumeix l’experta.