


D'esquerra a dreta: Juan Luis Abián Perruca, Juan Manuel Martínez, Joaquim Bejarano, Jacob Suarez i Jordi Juanós
El passat dijous, 3 d'octubre, PEFC Catalunya va organitzar en el marc de la fira Liber 2024 la taula de diàleg titulada "Sostenibilitat, traçabilitat i transparència: la certificació PEFC en el sector editorial". L’esdeveniment va comptar amb experts de la indústria editorial i forestal, que van debatre sobre la importància de la certificació i la sostenibilitat en la producció de llibres. La sessió, moderada per Juan Luis Abián Perruca, Director Gerent del Centre de la Propietat Forestal, va comptar amb la participació de:
Compromís amb la sostenibilitat i el sector editorial
Juan Manuel Martínez, de Sappi, va destacar els esforços de la indústria paperera per reduir la seva petjada de carboni. Gràcies a inversions multimilionàries, Sappi ha aconseguit reduir gairebé un 90% les emissions de nivell 1, implementant calderes de biomassa. Segons Martínez, "pocs sectors poden reduir les emissions de manera tan eficaç". També va subratllar que l'ús del paper no contribueix a la desforestació, sinó que reforça la gestió sostenible dels boscos.
Per la seva banda, Joaquim Bejarano va destacar el paper de les administracions públiques en la promoció de la sostenibilitat en el sector editorial. Va explicar que les editorials necessiten assessorament per millorar el seu impacte ambiental i aprofitar les ajudes disponibles. A partir del 2025, serà obligatori que els llibres portin un segell que garanteixi la seva sostenibilitat, fet que reflecteix el compromís de l'administració amb l’eco edició.
Trajectòria i visió editorial
Jacob Suárez, gerent de l'editorial Laertes, va compartir la trajectòria de gairebé 50 anys de la seva editorial i com han evolucionat cap a una producció més sostenible de llibres. A més, va anunciar un nou projecte que tenim entre mans: la traducció al castellà del llibre de receptes sostenibles El bosc a la taula. Aquest llibre, recull receptes inspirades en ingredients del bosc, amb un enfocament en la cuina responsable i el respecte pel medi ambient. La seva versió en castellà, sota el títol El sabor del bosque, permetrà expandir aquest missatge de sostenibilitat arreu de l'Estat espanyol.
Jordi Juanós, de Plant for the Planet, va reflexionar sobre la importància de la restauració d'ecosistemes, destacant la necessitat de més terres disponibles per a la plantació d’arbres. Va subratllar que certificacions com PEFC han de comunicar més perquè, en el futur, sigui impensable no utilitzar paper certificat.

Conclusió
La jornada va evidenciar que la certificació PEFC és clau per garantir la sostenibilitat en el sector editorial. Empreses i administracions han de treballar conjuntament per fomentar una producció responsable. Des de PEFC Catalunya, seguim donant suport a la traçabilitat i transparència en l'ús de productes forestals, contribuint a la protecció dels nostres boscos i promovent la sostenibilitat en tots els sectors.