Entrevistem a Rosa Domènech, presidenta de l’Associació de Dones del Món Rural

4 març 2024
Incendi forestal, prevenció
La sequera obliga a avançar quatre mesos el reforç d’estiu contra els incendis
26/02/2024
Emboscades_PalauRobert
Emboscades. Dones i bosc
11/03/2024

Entrevistem a l'Associació de Dones del Món Rural, una entitat formada per dones rurals de Catalunya, principalment ramaderes i pageses, que vetlla per a donar visibilitat a la seva feina, defensar els seus interessos i necessitats, crear sinergies i millorar la igualtat d'oportunitats del sector. Som la veu de les dones que treballen al sector agrícola-ramader, que constitueixen un pilar molt important de l'economia nacional catalana.

"Abans les dones eren "la dona del pagès" i ara, les dones són pageses."

1. Quins són alguns dels desafiaments específics que enfronten les dones que viuen i treballen en comunitats rurals?
Jo crec que al final és el mateix per les dones que estem al camp que en un altre lloc. Al final som dones i estem en rereguarda, i, sobretot, compaginar la vida familiar i la vida laboral. Nosaltres aquí tenim moltes menys oportunitats de fer coses que a la ciutat pots arribar a fer. Hi ha feines que són més dures i la gent creu que per ser dona no les pots fer, però, podem fer qualsevol feina.

2. Com ha evolucionat el paper de la dona en l'entorn rural en les últimes dècades?
Abans les dones eren "la dona del pagès" i ara, "les dones són pageses". La gent que ara vol estar al sector primari, s'involucra perquè hi vol ser. Ara no hi ha la imatge d'una dona fictícia, sinó, d'una dona que treballa, té el seu propi negoci, el seu propi camp... I aquesta és la diferència més gran d'anys enrere, que ara tothom ho fa perquè realment ho vol fer.
L'educació ha estat una cosa molt bàsica, jo he educat als meus fills sense diferenciació entre "noi i noia" deixant-los ser el que realment volen ser.

3. Quina és la importància d'empoderar a les dones rurals en termes de desenvolupament sostenible i seguretat alimentària?
Hauríem d'empoderar a tothom a ser més sostenibles, aquesta paraula la fem servir, però no la utilitzem. Nosaltres intentem fer coses de quilòmetre 0, productes de proximitat. Hem d'anar a buscar això, que tothom triï i ajudi a creure amb el que fem els pagesos del nostre país.

4. Quin és l'impacte de les tecnologies agrícoles i la innovació en la vida de les dones rurals?
Avui en dia, tothom pot portar un tractor, una recol·lectora... la tecnologia ha fet que puguem millorar el nostre dia a dia amb bones maquinàries més eficaces.

5. Què creuen que seria una manera genial de celebrar el Dia Internacional de la Dona en una comunitat rural?
Personalment, no crec en els dies internacionals, considero que cada dia és important. Nosaltres quan vam crear aquesta associació va ser amb l'objectiu de fer xarxa, de conèixer entre dones, d'ajudar-te,i jo crec que el Dia Internacional de les Dones és això, aprendre de dones i que elles aprenguin de tu, buscar referents i donar major visibilitat al camp.

6. Alguna vegada han hagut de superar estereotips de gènere treballant en el camp o en un entorn rural?
Bé, aquesta és la típica frase de... "Una dona en un tractor?" hi ha gent que si encara si ho vei ho pregunta.
Per exemple, la meva filla porta el tractor, porta qualsevol classe d'eina del camp, no és pagesa, però està acostumada. I en aquest cas va haver-hi un senyor que em va dir "Oh! Que bé ho està fent la Maria". I soc plenament conscient que si hagués sigut Mario i no Maria no m'ho hauria preguntat, ho hauria donat per fet, que ho feia bé.

7. Quins canvis els agradaria veure perquè les dones rurals tinguin més oportunitats i reconeixement en el futur?
Al final la gent ha d'entendre que un pagès és una persona que fa aliments i aquest reconeixement i aquest valor serà el que donarem després també a les dones.
Jo crec que la pagesia no està ben reconeguda encara. Per tant, fins que no donin valor a la pagesia, no donarem valor a les dones.