Bioeconomía a Granada amb fusta de pollancre de proximitat i certificació PEFC en el sector de la construcció

16 setembre 2024
Com es preparen els boscos per afrontar la temporada d’incendis?
07/08/2024
PEFC Catalunya Celebra la Setmana del Llibre en Català
25/09/2024

Granada es converteix en pionera en albergar un nou projecte de populicultura sostenible certificada sota el Sistema PEFC la fusta del qual s'utilitzarà de manera estructural en construccions amb baixa petjada de carboni i energèticament eficients. Aquest projecte, creat sota el paraigua del Life Wood for Future, té un concepte integral i circular que part de la introducció de millores silvícoles i garanties de sostenibilitat amb certificació PEFC en les plantacions de pollancre de l'Agrupació de Productors de Pollancre de Granada “Marjal”. A més, els clons MC i Luisa Avanzo, que són presents en aquestes choperas, han estat reconeguts pels comitès de normalització com a fusta apta per al seu ús estructural en edificació. Aquest fet marca una fita a Espanya en ser per primera vegada acceptada la fusta de pollancre per a l'estructura en construcció i tractar-se d'un motor de bioeconomía local i real.

Per a això, es va crear l'Agrupació de Productors de Pollancre de Granada “Marjal”, primera agrupació de populicultores d'Espanya, amb 100 propietaris forestals i més de 1.400 hectàrees de pollancre. Aquesta agrupació va aconseguir un pla de gestió forestal conjunt perquè tots els socis poguessin adherir-se a ell a través d'un model-tipus de gestió forestal per a choperas aprovat per la Junta d'Andalusia (BOJA juliol 2023) i el qual els ha permès sol·licitar la certificació de grup de Gestió Forestal Sostenible PEFC, una auditoria que GFA ha qualificat com a favorable el mes d'agost.

Així, a partir d'ara, la gestió de les choperas comptarà amb els estrictes estàndards de sostenibilitat de PEFC que contemplen bones pràctiques per a la millora de la biodiversitat i els serveis ecosistèmics, i la fusta de pollancre obtinguda es vendrà amb certificació PEFC. Es tracta d'una populicultura regenerativa i fitorremediadora ja que contribueix a la descontaminació dels sòls, a la depuració de les aigües residuals i una gran absorció de CO2 atmosfèric, oferint més i millors beneficis ambientals, així com fusta d'alta qualitat (fustos rectes, absència de nusos, major diàmetre i densitat, etc.)

"El projecte de bioeconomia a Granada utilitza fusta de pollancre de proximitat certificada per PEFC en el sector de la construcció. "

Al temps, des del projecte Life Wood for future, l'Associació Espanyola de Normalització (UNEIX) i el Comitè Europeu de Normalització (CEN) han aprovat la fusta de pollancre com a òptima per al seu ús en edificació sostenible, concretament, UNEIX ha aprovat una qualitat visual MEF a través de la norma espanyola de “Classificació visual de la fusta serrada per a ús estructural. Fusta de frondoses’ (UNEIX 56546-2024)”, i CEN, mitjançant ‘Timber Structures. Solid Timber. TG1 Task Group for Grading and Strength Properties’ (CEN/TC124/WG2/TG1) ha aprovat l'assignació de la classe resistent T10 (EN1912). D'aquesta manera la fusta d'aquestes choperas servirà per a bigues estructurals en construcció, havent superat tots els requisits necessaris per a això.

Marjal compta amb gairebé una quarta part del total de la superfície dedicada al pollancre d'Andalusia, la qual cosa li confereix una situació estratègica com a motor de la bioeconomía a la regió oferint un producte amb valor afegit.

Per a la mobilització de fusta de pollancre s'ha creat IberoLAM, una oficina tècnica que dissenya bigues laminades amb aquesta fusta i innova combinant-ho amb pi laricio i està en projecte la creació d'una fàbrica a l'entorn de Granada que fabriqui les bigues per a posar-les directament en el mercat.

PEFC, en col·laboració amb la UGR, UPO, USC-PEMADE, IGME i Foret, està desenvolupant el projecte Reverteix per a la zona nord-est de la província de Granada des de la bioeconomía forestal i l'ús sostenible de l'aigua. Es promourà la innovació i coneixement de la producció de fusta de qualitat i la seva transformació en productes d'alt valor afegit per a la construcció i es generaran productes ecològics de la fusta per a la construcció (CLT mixt pi-pollancre). Es pretén que la construcció amb fusta de proximitat contribueixi a revertir la dinàmica negativa poblacional d'abandó del rural i de pèrdua dels serveis ecosistèmics de la muntanya.

Existeixen ja exemples demostratius d'edificacions amb aquesta fusta de pollancre. En Ogíjares hi ha una casa residencial unifamiliar, i l'Agència d'Habitatge i Rehabilitació d'Andalusia (AVRA) està planificant la creació d'una residència d'estudiants a Granada. Són exemples de com aquest material servirà per a l'impuls de l'economia local i sostenible gràcies a la creixent demanda de construcció amb fusta com a solució als reptes climàtics.

 

Per més informació entra a la pàgina web de PEFC Espanya