Com es preparen els boscos per afrontar la temporada d’incendis?

7 agost 2024
La Diputació de Barcelona intensifica la vigilància contra incendis amb un pla de 2,1 milions d’euros per a 626.000 hectàrees forestals
29/07/2024


Amb l’arribada de la calor, especialment aquesta setmana en la qual hem vist com diversos punts de Catalunya han sobrepassat els 40 graus, el perill d’incendi augmenta exponencialment. Les altes temperatures i la temporada de turisme posen en tensió els boscos catalans i els fan més propensos a patir un desastre ecològic en forma d’incendi. Els experts assenyalen que els treballs per a preparar els boscos de Catalunya es realitzen durant tot l’any, no només durant l’estiu, ja que expliquen que s’ha perdut l’estacionalitat dels incendis i poden ocórrer en qualsevol moment.

José Àngel Terés, cap de la Secció de Gestió de la Prevenció d’Incendis Forestals i enginyer forestal al departament d’Acció Climàtica, fa valdre els treballs de l’administració, ja que “el perill d’incendi forestal no va lligat només a la calor, pot venir tot l’any” i és per això que “no es treballa pensant amb l’estiu, es treballa de fons, es treballa durant tot l’any amb subvencions i inversions, amb construccions i actuacions sobre el terreny”.


Les altes temperatures i les sequeres, amenaces constants

Aquests darrers anys Catalunya ha patit un període de sequera que ha portat al límit el territori, les administracions i la població de Catalunya. La falta d’aigua no només pot representar la mort dels arbres, una conseqüència directa, sinó que aquest fet pot incrementar la possibilitat d’incendis, la violència d’aquests i acabar de complicar les tasques dels serveis de bombers per extingir el foc.

José Ángel Terés assenyala que la sequera ha provocat una “mortalitat de boscos molt gran”; però no només això, sinó que el cap de la Secció de Gestió de la Prevenció d’Incendis Forestals alerta que “hi ha 50.000 hectàrees en procés de decaïment”, un fet que amenaça la supervivència dels arbres i els boscos. David Montserrat, membre del grup de Climatologia del Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona assenyala que l’augment de les temperatures fa que les plagues estiguin molt més actives i que amb els anys “potser moriran més arbres per decaïment que per incendis”, un fet que qualifica de “gran problema”. I és que la mort dels arbres i l’impacte de les sequeres juga un paper clau en el risc d’incendi, ja que “tenim un problema amb el canvi climàtic perquè ens posarà en zones de perill d’incendi zones que abans no ho estaven” assenyala un Terés que destaca que “ens preocupa l’incendi que mai no ha passat, estem entrant en zones de sequera i s’ha de fer treballs en zones on mai no s’han fet treballs”.

"Les altes temperatures i la temporada de turisme augmenten el perill d'incendi als boscos catalans. Els experts ressalten que els treballs de prevenció es duen a terme durant tot l'any, ja que els incendis poden ocórrer en qualsevol moment, no només a l'estiu. La sequera ha provocat una gran mortalitat de boscos i amenaça 50.000 hectàrees més, incrementant el risc d'incendis."

Treballar sobre el camp, una activitat diversa

Usualment, es té la percepció que el treball de camp relacionat amb els incendis forestals és la imatge dels bombers assenyalen Terés, Montserrat i el director i fundador projecte Boscos de Muntanya, Andreu González. La realitat, però, és que els treballs són diversos i van des del sector públic al sector privat.

José Ángel Terés explica que els treballs van des de la “construcció d’infraestructures per reaccionar a l’incendi” a espais destinats a impedir que avanci l’incendi, les zones estratègiques de gestió forestal. Terés, però, assenyala que una de les accions bàsiques és la neteja del bosc “eliminant matoll i arbres menuts, s’esporga el bosc i es retiren les branques baixes i les restes vegetals”. Uns treballs de camp que no són pas agraïts, ja que l’enginyer forestal qualifica aquests treballs d'”horror”. I és que la neteja dels boscos catalans és una feina complexa per a l’administració i posa d’exemple la zona estratègica propera als peatges de la Junquera, on explica que les màquines han pogut ‘agafar’ uns ferros que no només fan malbé les màquines sinó que poden causar danys humans. Terés lamenta que quan es neteja el bosc s’hi troben “abocaments de tota mena; com material d’obra, domèstic, cotxes i motos sencers que abandonen en terreny forestal“. Aquests abocaments representen un perill.

Però no és només els abocaments representen un perill, ja que segons Terés “hem d’afrontar altres realitats” que trobem dins dels boscos catalans; on explica que “hi ha gent peculiar”. “El bosc l’hem de vigilar de prop, no és només un problema d’abocar coses, al bosc t’hi pots trobar de tot: Vandalisme, uns nanos amb una bretolada et poden causar un incendi, la mà de l’home no és només crear un incendi provocat i d’exemples macabres en tenim moltíssims, com poden ser rituals a Collserola” sentencia l’enginyer forestal.