Entrevistem en Carles Gaig, xef col·laborador del llibre de receptes “El bosc a la taula”

6 novembre 2023
Presentació de la Jornada igualdat cap a les dones rurals
Les dones en el sector forestal
30/10/2023
La diversitat també es construeix amb fusta
13/11/2023

Entrevistem en Carles Gaig

Carles Gaig va néixer en el barri d'Horta de Barcelona, va créixer envoltat de fogons en una família dedicada des de 1869 a la cuina en la Taverna d'en Gaig. Sempre va ajudar a la seva família, però va ser durant la dècada dels anys setanta quan va decidir agafar les regnes del restaurant familiar i assumir el seu paper com a xef.

El seu interès per combinar la tradició culinària amb la innovació el va portar a renovar el restaurant en 1989, convertint-lo en el Restaurant Gaig, que posteriorment va ser distingit amb una estrella Michelin en 1993.

Per a en Carles Gaig, la clau per la composició d'un plat rau en dos elements essencials. En primer lloc, el producte ha de ser de la màxima qualitat possible, i, en segon lloc, la frescor dels ingredients és un requisit innegociable.

"Estic molt content de veure a tots els meus companys i amics de professió en el mateix camí."

Quant temps portes conquerint la cuina? Com i quan va sorgir la teva passió pel món culinari?

Soc la quarta generació d'una família de restauradors amb origen en Horta, és quan haig d'agafar les regnes del restaurant que en aquells dies regentava la meva mare quan la meva implicació passa a ser del 200%.


Donant un cop d'ull al passat... Creus que la cuina i l'alimentació han evolucionat? Per què?

Les coccions i les tècniques evolucionen a passos de gegant, només recordar que en els meus inicis cuinàvem amb carbó "jejeje". Amb els productes... és més difícil trobar els autèntics i la manera de fer-ho és buscant l'origen, d'aquesta manera podem trobar la nostra filosofia de qualitat.

 

Els cuiners que heu participat en el llibre, sempre parleu de la importància dels productes i dels productors locals per tal d'ajudar una economia circular i per la qualitat dels productes. A part de la cuina, com creieu que es poden transmetre aquests valors a la societat?
Hem de ser conscients del consum, comprar en temporada, en establiments on cuidin el que venen i tenir sempre en compte el desaprofitament alimentari.

Penso que, un ensenyament de l'alimentació, temporada, etc. hauria d'estar en la formació bàsica dels nois i les noies per a conscienciar cap a on anem.


Creus que en la societat hauríem de prendre mesures més estrictes per a conèixer amb més precisió quines procedències i aliments ingerim?
100%, com et comentava anteriorment, una base del coneixement molt important, és donar valor a la vida.


Vas ser un dels xefs col·laboradors del llibre El bosc a la taula, per què vas decidir participar en aquest projecte?
Per a recuperar una mica el producte de temporada, la qual cosa tenim a mà i podem cuinar, molts dels productes són desconeguts per a la majoria dels comensals sense parlar de l'origen.

Estic molt content de veure a tots els meus companys i amics de professió en el mateix camí.


Abans de la creació del llibre, sabies sobre la certificació forestal PEFC?
Sí, tenia coneixement i és per això que hem de ser participis de fer-ne difusió.


Què penses de l'existència d'una certificació que garanteix la procedència sostenible dels productes, cartó, paper, aliments provinents de boscos ben gestionats?
És donar valor al respecte i qualitat.