Fusta de conflicte: Rússia i Bielorússia

19 desembre 2022
Un estudi del CTFC demostra que cremar el sotabosc minva el risc d’incendi i sequera
12/12/2022
Recompenses per reciclar: de reforestar un bosc a donar aliments
02/01/2023

Des del març de 2022, tota la fusta procedent de Rússia i Bielorússia es considera "fusta de conflicte" i no es pot utilitzar en productes certificats pel PEFC. La validesa de l'aclariment de la fusta en conflicte s'ha prorrogat indefinidament i serà controlada periòdicament pel Consell Internacional de PEFC.

L'aclariment que la fusta de Rússia i Bielorússia és fusta de conflicte va seguir una reunió extraordinària de la Junta Internacional de PEFC al març per discutir l'agressió militar de Putin contra Ucraïna i les seves implicacions per als propietaris i empreses forestals certificats per PEFC i PEFC. 

L'aclariment que la fusta de Rússia i Bielorússia s'ha de classificar com a "fusta de conflicte" es basa en la Resolució de l'Assemblea General de l'ONU A/ES-11/L.1  (2 de març de 2022) "Agressió contra Ucraïna" durant la 11a Sessió Especial d'Emergència. , per salvaguardar la integritat de la certificació de la cadena de custòdia PEFC.

"La fusta de conflicte es defineix com la fusta que ha estat comercialitzada en algun moment de la cadena de custòdia per grups armats, ja sigui per perpetuar el conflicte o aprofitar situacions de conflicte per a beneficis personals."

L'estàndard de la Cadena de Custòdia PEFC considera la "fusta de conflicte" com una "font controvertida" (PEFC ST 2002:2020 3.7), que no es pot utilitzar en grups de productes certificats PEFC (PEFC ST 2002:2020 Apèndix 1 6.1). La fusta de conflicte es defineix com la fusta que ha estat comercialitzada en algun moment de la cadena de custòdia per grups armats, siguin faccions rebels o soldats regulars, o per una administració civil implicada en un conflicte armat o els seus representants, ja sigui per perpetuar el conflicte. o aprofitar situacions de conflicte per a beneficis personals. (PEFC ST 2002:2020, 3.6)

Si teniu preguntes o necessiteu més informació, visiteu la nostra  pàgina de preguntes freqüents sobre Conflict Timber o poseu-vos en contacte amb  conflict-timber@pefc.org