La gestió forestal, clau per evitar el risc de grans incendis i la preservació de la biodiversitat

12 setembre 2023
Més boscos, menys aigua
30/08/2023
Bosc
Els boscos del Mediterrani, un dels que té més risc de morir per sequera del món
18/09/2023

Estius com el que estem a punt de deixar enrere han deixat en evidència com avança el canvi climàtic. La calor, els boscos, l'entorn estan patint canvis. Des del Consorci d'Interpretació d'Espais d'Interès Naturals del Ripollès es posa èmfasi en les actuacions de gestió forestal per intentar preservar els boscos davant de perills com els grans incendis. El Ripollès és una comarca d'una gran superfície, amb territori molt extens de muntanya boscosa. La gran massa forestal és relativament jove i ha crescut completament descontrolada, arran de l'abandonament de les antigues pastures. Abans el clima de muntanya eximia la zona del risc de grans incendis: ara ja no.

"Abans el clima de muntanya eximia la zona del risc de grans incendis: ara ja no."

«Hi ha molt bosc i no és gestionat. El risc abans era petit, però ara veiem temperatures molt més elevades, sequeres molt grans i el que abans era un risc que se'ns escapava, ara el tenim aquí i ens hem de posar les piles», diu Jordi Faus, director tècnic del CEINR.

Escapar d'aquest risc és un dels objectius de la gestió forestal que es porta des del Consorci d'Interpretació d'Espais d'Interès Natural del Ripollès. En aquest sentit, es ressalta la rellevància de crear un paisatge de mosaic, a través de la gestió forestal. Tota aquesta gestió abans ja es feia per la mateixa activitat socioeconòmica i ramaderia, que ha anat desapareixent a poc a poc.

«Al país hi ha hagut molt abandó de les activitats tradicionals i els espais oberts s'han tancat. Busquem obrir espais per l'activitat ramadera i fer el paisatge més heterogeni perquè evitem grans incendis», explica Faus.

El Consorci té un àmbit d'actuació de més de 37.000 hectàrees d'espais de la comarca, cosa que suposa més d'un terç de la superfície comarcal. En tot això hi ha els espais d'interès natural i els boscos de propietat municipal i aposta per augmentar les intervencions més necessàries per preservar la biodiversitat, evitar incendis i revalorar els boscos ecològicament i econòmicament.

Per saber més informació pots entrar a la pàgina web de ripollesdigital.cat