Mel Muria presenta la primera mel de flors de boscos sostenibles

23 març 2022
Avui és el Dia Internacional dels Boscos
21/03/2022
PREGUNTES FREQÜENTS: Fusta de Rússia i Bielorússia considerada «fusta de conflicte»
28/03/2022

Mel Muria, empresa dedicada al món de l’apicultura des de 1810 va presentar en roda de premsa la seva darrera creació: Mel de Flors de boscos sostenibles amb certificat PEFC.

Es tracta de la primera mel provinent de boscos certificats en Gestió Forestal Sostenible d’Europa i la primera que serà exportada a escala mundial. Els apicultors de Mel Muria recol·lecten la Mel de Flors de les finques certificades PEFC, on es realitzen accions forestals controlades per afavorir l’ecosistema i la biodiversitat, i en tot moment es custodia la mel fins al seu envasat, garantint així la cadena de custòdia de la norma PEFC per tal de transferir el valor d’una gestió forestal sostenible als productes.

"Precisament el tema del Dia Internacional dels Boscos (FAO) d’enguany, celebrat el 21 de Març, són el consum i la producció sostenibles, per fomentar els productes que provenen dels boscos."

Fidel al seu compromís de producció responsable, Mel Muria ha dissenyat i creat un embalatge acord amb el producte totalment lliure de plàstics en tot el seu procés de producció, envasat i etiquetatge: tapa fabricada amb cartó PEFC; etiqueta amb paper certificat PEFC; paletització en capses de cartó ondulat amb certificació PEFC i pot de vidre reciclable.

L’acte va comptar amb la presència de Josep Maria Vila d'Abadal, president de PEFC Catalunya, Juan Luis Abián, president de PEFC Espanya i Rafel Muria, gerent de Mel Muria.

Segons Juan Luis Abián, president de PEFC Espanya: “Gràcies a aquesta nova Mel de Flors que Mel Muria presenta avui, des de PEFC Espanya hem hagut de crear un nou sistema d’auditoria per tal de controlar la traçabilitat d'aquest producte innovador. Mitjançant aquest procés, que a partir d’ara podrem utilitzar en altres àmbits del sector de la producció de mel, garantim que la procedència és de boscos totalment sostenibles”.

La política empresarial de Mel Muria manté un fidel compromís social i mediambiental, per això duu a terme nombroses accions per mantenir la biodiversitat, més enllà de la cura de les abelles.

Per Rafel Muria, gerent de Mel Muria: “Com a empresa innovadora, estem molt contents

de ser els primers a crear una mel pionera no sols a casa nostra, sinó a tot Europa. I com a empresa compromesa amb l'entorn i de consciència i filosofia ecològica, ja fa temps que estem aplicant tots els avenços que estan a les nostres mans per assolir la màxima

sostenibilitat”.

Darrerament, l’empresa també ha creat una innovadora línia de caramels de mel ecològica amb envàs 100% compostable, única en l’àmbit mundial. L’equip de Mel Muria també treballa per aconseguir el malbaratament zero: filosofia que fomenta el redisseny en la fabricació de productes que siguin fàcilment reutilitzables i que no deixin residus al planeta.

Precisament el tema del Dia Internacional dels Boscos d’enguany, celebrat el 21 de Març, són el consum i la productes sostenibles, per tal de fomentar els productes que provenen dels boscos.  En aquest sentit l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha proposa vuit punts claus per a la supervivència dels boscos:

  • El sector forestal genera llocs de treball per a almenys 33 milions de persones, i milers de milions de persones utilitzen els productes forestals. Es calcula que més de la meitat de la producció econòmica mundial (és a dir, el producte interior brut) depèn dels serveis dels ecosistemes, i això inclou els serveis que proporcionen els boscos. S'estima que més de la meitat de tota la població mundial utilitza productes forestals no fusters per a millorar el seu benestar i els seus mitjans de subsistència.
  • Els boscos són essencials per a la salut del planeta i el benestar dels éssers humans. Els boscos cobreixen gairebé un terç de la superfície continental de la Terra i proporcionen béns com la fusta, combustible, aliments i farratge per a les persones, ajuden a combatre el canvi climàtic, protegeixen la biodiversitat, els sòls, els rius i els embassaments, i serveixen com a llocs on les persones poden acostar-se a la natura.
  • L'ús sostenible dels boscos ens ajudarà a avançar cap a una economia basada en materials renovables, reutilitzables i reciclables. La fusta es pot emprar per a propòsits diversos, amb un impacte ambiental menor que molts materials alternatius. Una vegada que s'utilitza la fusta, es pot reutilitzar i reciclar, la qual cosa estén la seva vida útil i redueix encara més la seva petjada material.
  • En estendre's l'ús dels productes forestals es contribueix a la neutralitat del carboni. La ciència i la innovació estan generant productes nous molt interessants a partir de la fusta i els arbres, la qual cosa inclou tèxtils, aliments, materials de construcció, cosmètics, productes bioquímics, bioplàstics i medicaments. El reemplaçament de materials menys sostenibles per fusta renovable i productes derivats dels arbres pot reduir la petjada de carboni.
  • La fusta sostenible és un material essencial per a reverdir les ciutats. El sector de l'edificació i la construcció és responsable de gairebé el 40% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle vinculades a l'energia a tot el món. La innovació està fent possible emprar més fusta en edificis alts i altres infraestructures, la qual cosa ens ajuda a reverdir les nostres ciutats pel fet que la fusta emmagatzema carboni, la seva producció consumeix menys energia que molts materials de construcció i proporciona un bon aïllament.
  • Els boscos són vitals per a sustentar la producció d'aliments. Els serveis dels ecosistemes forestals , com el manteniment de la biodiversitat, la regulació del clima, la qualitat de l'aigua i el sòl i la pol·linització, són essencials per als sistemes agroalimentaris sostenibles i per a alimentar a una població mundial en creixement. Addicionalment, s'estima que més de les tres quartes parts de les llars rurals de tot el món obtenen aliments silvestres dels boscos i altres entorns.
  • Es necessita més acció per a detenir la desforestació i la degradació. El món ha perdut 420 milions d'hectàrees de boscos – superfície que supera la grandària de l'Índia – des de 1990, i la desforestació continua, amb una àrea al voltant de 10 milions d'hectàrees per any, principalment a causa de l'expansió agrícola. La gestió sostenible dels boscos pot ajudar a reduir la desforestació i la degradació, restaurar paisatges degradats i proporcionar ocupacions i materials renovables per a les persones.
  • Triem productes de fusta provinents de fonts legals i sostenibles. Els consumidors poden contribuir a l'ús sostenible dels boscos en triar productes de fusta amb etiquetes o certificacions que confirmin la seva procedència de fonts legals i sostenibles.