Cautxú sostenible PEFC

23 octubre 2023
Vista general dels integrants del seminari final del projecte Life Biorgest. CEDIDA
Millora de la biodiversitat dels boscos a través de la gestió forestal
16/10/2023
Presentació de la Jornada igualdat cap a les dones rurals
Les dones en el sector forestal
30/10/2023

PEFC llança la campanya "Supporting Sustainable Rubber" amb l'etiqueta #PEFCisHere, per a promoure el Cautxú Sostenible a escala internacional amb la finalitat de reconèixer el paper fonamental que exerceix en el compliment de les estratègies de sostenibilitat de Nacions Unides i la Unió Europea, incloses les relatives a la mitigació del canvi climàtic i la transició ecològica.

A través d'aquesta iniciativa, PEFC com a organització mundial vol fer costat als silvicultors/es i propietaris/àries de petites extensions de bosc en el seu esforç i compromís amb la gestió forestal sostenible. També vol donar a conèixer la relació entre la producció sostenible del cautxú, la salut dels boscos, de les persones i del planeta i els mitjans de vida de les persones que depenen d'ells.

Amb la campanya internacional "Supporting Sustainable Rubber" PEFC està impulsant un major compromís amb la sostenibilitat en la producció i la cadena de subministrament del cautxú, la qual cosa ajudarà la indústria mundial a recuperar-se millor després del devastador impacte produït per la pandèmia i a créixer en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.


La indústria del cautxú i la seva cadena de valor

La indústria del cautxú està valorada en 300.000M de $ i dona ocupació a 40 milions de persones. A més, el cautxú és present en una varietat de més de 40.000 productes com soles de sabates i sabatilles, pneumàtics, xeringues, preservatius o guants quirúrgics pel que la seva presència en la nostra vida diària és notable.

Cautxú
 • El 47% del subministrament mundial de cautxú és natural, procedent d'uns 14 milions d'hectàrees de plantacions a tot el món.
 • En 2018, el valor total d'aquest cautxú va ser de 40.710 milions de dòlars.
 • En 2019, la producció de cautxú natural va aconseguir els 13,6 milions de tones.
 • El 70% del cautxú natural es destina a la producció de pneumàtics.

Les plantacions de cautxú produeixen més que cautxú, anualment es produeixen uns 63 milions de tones de fusta de cautxú, que és la fusta tropical més comercialitzada del món (OIMT, 2017).

Malgrat la grandària de la indústria i de la complexitat de la cadena de subministrament, les fonts d'aquest cautxú natural són bastant modestes. El 85% és produït per 6 milions de propietaris que gestionen i cuiden els arbres de cautxú en plantacions independents. La majoria d'aquestes plantacions es troben a Tailàndia, Vietnam, Indonèsia i Malàisia. PEFC també és allà. Comptem amb 20 anys d'experiència en la defensa dels drets dels propietaris i gestors de petites extensions forestals en el sud-est asiàtic.

Per tot això volem visibilitzar les històries de les persones que gestionen aquestes petites plantacions i els reptes que se'ls plantegen perquè progressin en un creixement econòmic, social i mediambiental just i responsable. Igualment, volem proporcionar a tota la cadena de valor del cautxú un conjunt de materials i eines en matèria de sostenibilitat sobre el subministrament responsable per a ajudar-los a impulsar la certificació forestal PEFC.
PEFC és membre del Grup Internacional d'Estudis sobre el Cautxú (IRSG) i un dels fundadors de la Plataforma Global per al Cautxú Natural Sostenible (GPSNR). PEFC col·labora amb aquestes importants organitzacions mundials del sector del cautxú, juntament amb països i empreses de tots dos extrems de la cadena de subministrament.

 

"Ajuda'ns a promoure el cautxú sostenible, inclou material amb certificat PEFC en la teva producció i ajudaràs als propietaris/àries i gestors/es de petites extensions forestals."

El cautxú i el camí que recorre

Gestionar les plantacions de cautxú de manera sostenible significa reduir els impactes ambientals i socials negatius de la producció de cautxú natural i fusta de cautxú. També augmenta la viabilitat econòmica de la pròpia plantació, millorant la productivitat a llarg termini. Això és bo per al/la propietari/ària forestal, per a la plantació i per als boscos veïns.

La gestió forestal sostenible i la certificació de la cadena de custòdia PEFC treballen juntes per a aconseguir la sostenibilitat de la cadena de valor del cautxú natural i la fusta de cautxú des de les plantacions fins als productes finals. Proporciona una garantia verificada de manera independent que els materials certificats continguts en un producte procedeixen de plantacions de cautxú gestionades de manera sostenible i certificades. La certificació PEFC està disponible per a totes les empreses que fabriquen, processen, comercialitzen o venen productes de cautxú natural i fusta de cautxú.

Molts propietaris/àries i gestors/es forestals aconsegueixen la certificació junts, a través de la certificació PEFC de grup. Això ajuda a reduir els costos i permet compartir funcions i responsabilitats per a aconseguir l'objectiu comú de la certificació PEFC.

 
Objectius clau de la campanya de suport al cautxú sostenible

La nostra campanya de suport al cautxú sostenible pretén reforçar la presència de PEFC en les indústries del cautxú natural i de la fusta de cautxú mitjançant els següents objectius:

 1. La sensibilització, el compromís i la demanda de la certificació PEFC.
 2. La diversificació de les oportunitats de la indústria i l'ampliació de les ja existents.
 3. L'augment de la visibilitat de PEFC i de la certificació de la cadena de custòdia.
 4. Col·laborar amb la campanya.
 5. Animem a les empreses i entitats que formen part de la cadena de producció i subministrament de cautxú natural a difondre aquesta campanya. PEFC està desenvolupant un conjunt d'infografies, imatges i vídeos que estaran disponibles per a compartir.

Així mateix, s'han identificat quatre categories en les quals és essencial desenvolupar col·laboracions:

 1. Polítiques d'adquisició dirigides per les empreses.
 2. Creació de capacitats i infraestructures locals.
 3. Polítiques públiques per a habilitar marcs legals.
 4. Transformació de la producció per a millorar el rendiment i la qualitat, així com els ingressos vius

Ajuda'ns a promoure el cautxú sostenible, inclou material amb certificat PEFC en la teva producció i ajudaràs als propietaris i gestors de petites extensions forestals.