Entrevista a la treballadora forestal Anna Barea

4 juliol 2022
PEFC patrocina el 8è congrés Forestal Espanyol a Lleida
27/06/2022
PEFC Espanya anuncia les fotografies guanyadores del concurs
11/07/2022
Des de PEFC Catalunya ens agradaria saber qui és l'Anna Barea, ens pots fer una breu descripció per poder conèixer-te una mica més en profunditat?

Soc l'Anna Barea Ferrandis, una noia de 23 anys, m'encanta la feina que faig i m'agrada tot el que té a veure amb la natura i la fauna, a la meva feina a part d'anar a bosc i portar la motoserra, també porto un tractor i una estelladora amb la qual faig biomassa.

Quant temps portes dedicant-te a la vida forestal? Quina importància té aquest fet en el teu dia a dia?

Fa 4 anys que porto dedicant-me professionalment en aquest món, però, porto tota la vida vinculada amb els estudis, les pràctiques o des que vaig néixer que he crescut envoltada de natura i tenint clar el que volia. La veritat és que m'encanta el meu dia a dia professional i personal, m'agrada molt estar vinculada al bosc i soc voluntària de l'ADF.

Diries que amb la teva professió contribueixes a una bona gestió dels boscos? Com et sents al respecte?

Sí, sense la nostra feina els boscos creixerien descontroladament donant pas a zones de difícil accés per la fauna autòctona i generant un potencial perill d'incendi forestal.

Creus que les xarxes socials avui dia són una bona eina per donar a conèixer els treballs forestals i la importància de la seva bona gestió?

Si, però, crec que les xarxes socials avui en dia són una arma de doble tall, ja que pot servir per donar a conèixer la nostra gestió, no obstant això, també la desconeixença fa que es donin a conèixer opinions errònies.

Com t'imagines el futur? Com veus el teu treball en uns anys?

Si es gestiona bé, vull imaginar-me un futur on els boscos estiguin "nets" i la fauna i flora estigui equilibrada i es pugui reduir el risc d'incendi. M'agradaria veure la meva feina evolucionar, fer-se veure i ser respectada.

Creus que hi ha suficient formació i qualificació per a poder gestionar un bosc correctament?

Crec que si, però actualment falta molta més gent que s'hi dediqui.

Encara avui dia, per desgràcia, socialment hi ha una clara diferència entre gèneres en l'entorn laboral, has tingut cap mena d'inconvenient a l'hora de dur a terme la teva feina pel fet de "ser una dona"?

Si, molts, però com tinc clar que això és el que volia des de petita també tenia clar, malauradament, aquestes diferències.

"Si es gestiona bé, vull imaginar-me un futur on els boscos estiguin nets i la fauna i flora estigui equilibrada i es pugui reduir el risc d'incendi."

Costa trobar gent productiva? Teniu problemes per aconseguir personal qualificat per realitzar els treballs forestals?

Sí, a causa de la desconeixença d'aquest món poca gent s'hi dedica, ho estudia, o en sent a parlar.

Creus que la fusta està infravalorada?

Molt, poca gent te cura de l'impacte de les seves accions a la natura.

Com afecta el canvi climàtic als boscos? Està poc visibilitzat?

El canvi climàtic i l’afluència cada cop major als boscos provoca un increment d’incendis i altres problemes forestals.

Com és la relació entre els treballadors forestals i els propietaris forestals que posen a la seva disposició els espais per aquest aprofitament?

Pocs propietaris forestals ens han cedit els seus terrenys per gestionar-los, perquè treballo en una Mancomunitat de municipis de caràcter públic.

Què consideres que s'hauria de millorar per a potenciar aquesta professió tan necessària per cuidar els nostres boscos?

La comunicació dels beneficis d'aquesta feina als instituts i les escoles provocaria que molta més gent trobés necessària i interessant aquesta gestió, fet que incrementaria els professionals que s'hi dediquen.

Fa falta evolucionar la maquinària per a dur a terme un treball forestal en millors condicions?

Sí, encara falta molt recorregut en la tecnologia del món forestal.