Utilitzar fusta flexible per a la decoració i la insonorització de locals públics
Un panell de fusta que es doblega fins a assolir formes corbes inesperades per a material originalment rígid. S'obté amb un procés d'incisió patentat per una empresa suïssa que l'ha anomenat Dukta. A Catalunya en té la llicència l'empresa Mecakim de Torelló, amb una cinquantena de treballadors ocupats a donar noves aplicacions estètiques i funcionals a la fusta.
Carme Sañé, la propietària de Mecakim, evoca el naixement de l'empresa familiar: "El meu marit va començar amb la mecanització de la fusta i fent mobiliari per a la indústria de la fusta", explica, i afegeix: "Aquesta mecanització ens va portar a fer instal·lacions comercials, que encara fem, i més tard a la creació d'una marca pròpia amb la qual estem treballant en el camp dels panells acústics, fonoabsorbents i decoratius."
Als tallers de Mecakim fan servir maquinària per perforar la fusta i aconseguir que els forats absorbeixin el soroll que es pot produir en la sala d'un restaurant, una oficina o un auditori.
La fusta ha de competir contra materials més barats, com la cel·lulosa o els panells sintètics, i fer valdre la seva noblesa.
Gonçal Artigot, director general de Mecakim, posa un exemple: "Moltes vegades, quan entres en un restaurant i t'asseus a la taula, has de cridar cada vegada més, perquè és impossible sentir la persona amb qui estàs. I el problema és que cada vegada crides més, hi ha més reverberació... i així no acabes", afegeix, i explica: "Els nostres panells el que fan és evitar aquesta reverberació".
"El soroll i la reverberació es poden reduir en un 85%"
La fusta que es fa servir aquí està certificada com a producte d'una gestió sostenible del bosc, i també es fan servir residus de fusta per donar-los una nova vida; una nova funció per millorar la qualitat de vida de les persones amb tècniques com la microperforació, que deixa la fusta plena de petits forats invisibles a simple vista però que redueixen el soroll ambiental.