Construcció amb fusta gestionada de manera sostenible

26 setembre 2023
Bosc
Els boscos del Mediterrani, un dels que té més risc de morir per sequera del món
18/09/2023
Fàbrica expulsant emissions
​Els projectes per compensar les emissions no funcionen
02/10/2023

La fusta havia estat un material usat en el món de la construcció al llarg de la història, fins que va ser substituïda pel ciment i l'acer per fer les estructures dels edificis. Ara, la fusta està tornant gràcies a la seva petjada zero de carboni, sobretot quan està extreta de boscos gestionats de forma sostenible.

"La fusta ha de competir contra materials més barats, com la cel·lulosa o els panells sintètics, i fer valdre la seva noblesa"

Utilitzar fusta flexible per a la decoració i la insonorització de locals públics

Un panell de fusta que es doblega fins a assolir formes corbes inesperades per a material originalment rígid. S'obté amb un procés d'incisió patentat per una empresa suïssa que l'ha anomenat Dukta. A Catalunya en té la llicència l'empresa Mecakim de Torelló, amb una cinquantena de treballadors ocupats a donar noves aplicacions estètiques i funcionals a la fusta.

Carme Sañé, la propietària de Mecakim, evoca el naixement de l'empresa familiar: "El meu marit va començar amb la mecanització de la fusta i fent mobiliari per a la indústria de la fusta", explica, i afegeix: "Aquesta mecanització ens va portar a fer instal·lacions comercials, que encara fem, i més tard a la creació d'una marca pròpia amb la qual estem treballant en el camp dels panells acústics, fonoabsorbents i decoratius."

Als tallers de Mecakim fan servir maquinària per perforar la fusta i aconseguir que els forats absorbeixin el soroll que es pot produir en la sala d'un restaurant, una oficina o un auditori.

La fusta ha de competir contra materials més barats, com la cel·lulosa o els panells sintètics, i fer valdre la seva noblesa.

Gonçal Artigot, director general de Mecakim, posa un exemple: "Moltes vegades, quan entres en un restaurant i t'asseus a la taula, has de cridar cada vegada més, perquè és impossible sentir la persona amb qui estàs. I el problema és que cada vegada crides més, hi ha més reverberació... i així no acabes", afegeix, i explica: "Els nostres panells el que fan és evitar aquesta reverberació".

"El soroll i la reverberació es poden reduir en un 85%"

La fusta que es fa servir aquí està certificada com a producte d'una gestió sostenible del bosc, i també es fan servir residus de fusta per donar-los una nova vida; una nova funció per millorar la qualitat de vida de les persones amb tècniques com la microperforació, que deixa la fusta plena de petits forats invisibles a simple vista però que redueixen el soroll ambiental.