La fàbrica de xocolata del Willy Wonka català col·laborador del llibre “El bosc a la taula”

13 desembre 2023
Bosc Catalunya PEFC
Deu recomanacions per mantenir els boscos vius
04/12/2023
Entrevistem en xef Sergi de Meià
18/12/2023

Fa un any que el català col·laborador del llibre El bosc a la taula, Lluc Crusellas (Santa Eulàlia de Riuprimer, Osona, 1996) va guanyar el títol de millor xocolater del món que atorga el prestigiós concurs internacional World Chocolate Masters (WCM), quan va sorprendre tothom amb un elefant gegant de dos-cents quilos de xocolata. D'aleshores ençà, de feina, no li n'ha faltada pas. Ha estat un any trepidant, intens, divertit i ple de noves aventures. "Ha estat un any de dormir poc i dedicar-hi moltes hores, però amb molta il·lusió. No hi ha hagut res que m'hagi fet mandra, sinó que han estat coses positives", relata. Crusellas ja era conegut a la comarca d'Osona, però el títol, certament, li ha permès de consolidar els productes i estendre'ls ràpidament.

Després d'haver guanyat el títol del WCM, el xocolater tenia una cosa ben clara: que la seva marca de xocolata, Eukarya, havia de créixer i renovar-se, tornar a néixer, segons que explica. I ho ha aconseguit. Un any després, ha obert una fàbrica de set-cents metres quadrats que li permet de crear la seva xocolata, vendre-la i distribuir-la.

"Ha estat un any de dormir poc i dedicar-hi moltes hores, però amb molta il·lusió. No hi ha hagut res que m'hagi fet mandra, sinó que han estat coses positives"

El Willy Wonka català té un local que és un autèntic temple per als amants dels dolços. És ubicat al carrer de Lleida, número 23, de Vic, al Parc d'Activitat Econòmiques (PAE). Els productes ja es poden comprar en línia a tot Europa. 
A peu de carrer, darrere la botiga, s'hi veu l'obrador, un espai impregnat d'una forta aroma de cacau que desperta la passió. Les màquines per a fondre la xocolata funcionen a tot drap. Se'n barreja constantment i està a punt per posar-la en els motlles. Les prestatgeries són plenes de torrons i rajoles de xocolata que reposen a temperatura ambient i ja són gairebé a punt per a vendre. Al fons, dos treballadors preparen el torró de blat de moro torrat. Una combinació de dolç i salat i una textura que fan que sigui un producte ben original.

Nadal és a prop i Crusellas ja té assumit que serà una temporada molt intensa. "Després del World Chocolate Masters ja hi vam començar a pensar. Sabia que serien dos anys o tres de no afluixar el gas. Un dels projectes era aquest, i fer-lo en un any o dos, i així ha estat", explica. Durant la temporada de Nadal, els productes d'Eukarya també es podran trobar a Ametller Origen.

En total, hi treballen set persones, dues de les quals de la Fundació Sant Tomàs, entitat que es dedica a millorar la qualitat de vida de gent amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies. S'encarreguen de l'empaquetatge dels productes. A part de la fàbrica, també hi ha un magatzem a la planta inferior, on els productes ja són a punt per enviar-se als domicilis i botigues.

Volem donar l'enhorabona al xef Lluc Crusellas per obrir la seva pròpia fàbrica de xocolata i agrair un cop més la seva participació en el llibre El bosc a la taula i ajudar a promoure la gestió forestal sostenible. I per aquests motius volem compartir amb els nostres lectors les receptes que en Lluc ens va oferir!