La fusta tàctil i translúcida, la revolució de la construcció.

15 març 2021
Les dones i els Objectius de desenvolupament Sostenible (ODS)
08/03/2021
PEFC Catalunya s’uneix a la celebració del Dia Internacional dels Boscos 2021
18/03/2021

La fusta poques vegades s'associa amb l'electrònica d'alta tecnologia, el transport i els components estructurals dels edificis. Tot això està canviant gràcies a una fusió entre natura i nanotecnologia que transforma fusta autòctona en una superfície translúcida i tàctil, tan sòlida com el metall.

Els biomaterials ofereixen una oportunitat fascinant per tenir un efecte positiu important en el nostre medi ambient i a aquest objectiu dedica la seva vida Timothée Boitouzet, director general i fundador de la pime francesa Woodoo i coordinador del projecte finançat amb fons europeus Woodoo. Després de combinar estudis d'arquitectura al Japó amb investigacions sobre la química, la física i la biologia molecular de la fusta a Harvard i l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), Boitouzet va fundar Woodoo en 2017. Els productes de l'empresa aprofiten la nanotecnologia cel·lulòsica per oferir materials de fusta pioners d'alta resistència, resistents a la intempèrie i al foc, i tan translúcids com l'ambre.

Una «transfusió» d'origen biològic

La fusta sol contenir un 25% de lignina, un polímer natural que actua com a aglutinant entre les parets cel·lulars de la fusta, la qual cosa crea un compost natural. Es tracta del segon polímer més abundant en la naturalesa després de la cel·lulosa i compleix importants funcions en les plantes vives, però és vulnerable als raigs ultraviolats, a la descomposició i als insectes en la fusta tallada. «Woodoo extreu de forma selectiva la lignina i la substitueix per polímers especials. Els nous materials presenten una resistència mecànica, durabilitat, resistència al foc i propietats òptiques sense precedents -explica Boitouzet-. En substituir els elements primaris de construcció que produeixen emissions, els biomaterials de Woodoo consumiran 17 vegades menys energia que el vidre, 130 vegades menys que l'acer i 475 vegades menys que l'alumini».

Els pulmons de la Terra insuflen vida a elegants creacions de base biològica

Mentre que els materials de construcció tradicionals contribueixen substancialment a les emissions atmosfèriques, els boscos són el magatzem més gran de carboni després dels nostres oceans. Absorbeixen i emmagatzemen al voltant del 30% de les emissions de carboni procedents dels combustibles fòssils i la indústria. Woodoo utilitza materials de fusta locals, incloses espècies de fusta de baixa qualitat (faig, bedoll, pi i àlber), totes elles procedents de boscos de la Unió Europea gestionats de manera sostenible en un radi de 300 km de la planta de fabricació. Les alternatives rendibles de Woodoo a les fustes nobles tenen una resistència similar a la del formigó, el vidre o l'acer. La funcionalitat d'alta tecnologia dels expositors i panells de fusta translúcida transformarà la presentació i l'ús de la informació en sales de conferències, centres comercials, aeroports i estacions de tren de tot el món. Les superfícies de fusta intel·ligents, elegants, tàctils i translúcides per als automòbils i l'electrònica milloraran l'experiència de l'usuari al temps que reduiran la petjada de carboni.

Un salt quàntic en el disseny de materials a la velocitat de la llum

En lloc de ser un material primitiu, antítesi de la innovació i el disseny futurista, la fusta es transforma gràcies de la tecnologia en materials d'alta tecnologia que aborden simultàniament els problemes més apressants del nostre temps.