La reconstrucció de Notre-Dame de París rep la certificació de projectes PEFC

6 maig 2024
PEFC Catalunya Celebra el Dia de Sant Jordi amb una Gran Presència a Barcelona
29/04/2024
Sequera en boscos
La petjada de la sequera en els boscos catalans
13/05/2024

Una vegada completada la reconstrucció de tota l'estructura del sostre de la catedral de Notre-Dame de París en roure massís, l'Institut de Tecnologia FCBA, juntament amb PEFC França, han atorgat oficialment la certificació de projectes PEFC a l'organisme públic Rebâtir Notre-Dame de París, l'autoritat contractada per a realitzar el projecte de restauració. Aquesta certificació garanteix l'origen sostenible dels materials de fusta de roure massís utilitzats, que inclou també a tot el procés de reconstrucció realitzat per l'autoritat contractant, els arquitectes principals de monuments històrics i els gestors del projecte.

 

Un compromís amb el patrimoni cultural i natural

Després de l'incendi del 15 d'abril de 2019, les armadures medievals de la nau i el cor, construïts en el segle XIII, els de l'agulla de Viollet-le-Duc i tots dos braços del transsepte, que daten del segle XIX, han estat restaurats de manera idèntica utilitzant les mateixes tècniques i materials que els originals.

Els boscos francesos i aquesta icònica catedral, el sostre de la qual és conegut per la seva estructura com “el bosc”, s'uneixen en aquest projecte per a compartir una història que continuarà durant segles. Igual que Notre-Dame de París, els boscos de França són símbols vivents del patrimoni cultural tangible i intangible, per la qual cosa és important preservar-los i així garantir la seva permanència per a les generacions futures.

 

Un compromís de tota la indústria forestal

Aquest projecte també ha unit a tota la indústria forestal i fustera francesa que s'ha mobilitzat per a subministrar la fusta necessària. Representants dels boscos estatals, boscos comunitaris, cooperatives forestals, experts forestals, propietaris privats i empreses transformadores, han treballat per a assegurar que cada etapa de la reconstrucció de les armadures es dugués a terme sota els paràmetres de gestió forestal sostenible PEFC, mantenint l'equilibri entre els aspectes econòmics, socials i ambientals del bosc.

La gestió forestal sostenible permet la renovació dels boscos dels quals s'ha obtingut la fusta, mantenint així la seva multi funcionalitat, mentre es preserva la diversitat, vitalitat, productivitat i capacitat de regeneració.

"La certificació PEFC assegura l'origen sostenible dels materials de fusta utilitzats en la reconstrucció de la catedral de Notre-Dame."

Certificació de projectes PEFC: una garantia de compromís

La certificació de projectes PEFC, desenvolupada per PEFC, acredita que el 70% del volum total de fusta utilitzada és PEFC certificada, d'acord amb els requisits de la certificació forestal PEFC, que defineix i controla un conjunt de normes de gestió forestal aplicables a totes les parts interessades del bosc (propietaris forestals, gestors forestals, operaris i contractistes). A més, l'aplicació de la cadena de custòdia PEFC en la certificació de projectes garanteix que totes les parts implicades en la realització d'un projecte de construcció o renovació ja siguin empreses certificades o subcontractistes, han aplicat els principis de la cadena de custòdia PEFC, la qual cosa permet rastrejar el flux de fusta certificada en cada etapa de la cadena de subministrament.

 

Gràcies a 35 serradores, 175 boscos i la utilització de més del 80% de troncs certificats PEFC, tota l'armadura de la catedral de Notre-Dame de París compta amb la certificació de projectes PEFC. L'aplicació de les normes PEFC per a la gestió sostenible dels boscos, d'una banda, i la cadena de custòdia, per un altre, permeten concedir la certificació PEFC a tot el projecte de reconstrucció en fusta de la Catedral, demostrant el compromís de totes les parts interessades amb la gestió sostenible dels boscos i un enfocament de construcció responsable des del punt de vista mediambiental, social i econòmic.

"Voldria agrair a PEFC França i a l'Institut de Tecnologia FCBA per aquesta certificació. Reconeix el notable compromís i sòlid suport de tots els actors de la indústria forestal i fustera: el ONF, France Bois Forêt i els seus membres, els alcaldes de les comunitats forestals, els propietaris privats i els seus representants i les serradores de tota França, que han donat arbres i han processat la fusta. Els expresso el meu més càlid agraïment, així com als fusters que han posat la seva experiència al servei del renaixement de la catedral, com a part d'un projecte de restauració exemplar", va comentar Philippe Jost, president de Rebâtir Notre-Dame de Paris.

Christine de Neuville, presidenta de PEFC França, va afegir "el lliurament d'aquesta certificació reconeix el compromís no sols del client, Rebâtir Notre-Dame de Paris, sinó també de tota la indústria forestal i fustera amb la sostenibilitat dels boscos francesos. Aquesta mobilització sense precedents de la indústria per a restaurar un símbol del patrimoni francès és una il·lustració perfecta de la visió i determinació que PEFC ha estat perseguint durant 25 anys: reunir i oferir a tots els actors forestals solucions per a combatre els desafiaments ambientals, econòmics i socials als quals s'enfronten els boscos a França davant l'escalfament global i així preservar el bosc francès".

 

Sobre l'Institut de Tecnologia FCBA

Fundat en 1952, el centre tècnic industrial FCBA (Forêt Cellulose Bois-construction Ameublement) té com a missió promoure el progrés tècnic i contribuir a millorar l'eficiència i la qualitat en la indústria. El seu àmbit abasta tot el sector forestal i el de la fusta i moble: silvicultura, pasta i paper, tala, serradores, fusteria, ebenisteria, estructures, panells a base de fusta, mobles, embalatges i productes diversos.