La prolongada sequera està portant la vegetació dels boscos catalans a un estat d'alerta per mortalitat. El Moianès, Osona i el Bages són les tres comarques més afectades a Catalunya per un increment del decaïment de la massa forestal. Es calcula que 1 de cada 10 arbres en aquestes zones estaria afectat de manera greu per estrès hídric, segons dades del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
El mes de febrer d'enguany va batre el rècord amb la vegetació més seca que mai. Entre les espècies més afectades per la falta d'aigua hi ha l'alzina, el pi blanc, els matolls o el pi vermell. Aquest últim com el més afectat, en situació sanitària greu per filtració de patògens que maten a l'arbre i amb bona part de les copes dels pins de color marró, per la falta d'aigua i l'augment de temperatures, que fan que no es donin les condicions climatològiques idònies per a la seva supervivència. “El 62% dels arbres en 2023 van sofrir defoliació greu, un augment considerable respecte el 2020”, concreta Anna Sanitjas.
Com a resposta, des de CREAF s'està realitzant un estudi anomenat Deboscat, que analitza l'impacte de la sequera i el canvi climàtic sobre el comportament dels arbres.
Es fa un mostreig i es valora quin és l'estat de salut del bosc: on s'està donant el fenomen de decaïment forestal, defoliació i descoloració.