Les llars del futur es dissenyaran amb fusta sostenible

2 març 2021
Mel Muria certifica la primera mel provinent de boscos sostenibles
Mel Muria certifica la primera mel provinent de boscos sostenibles
23/02/2021
Les dones i els Objectius de desenvolupament Sostenible (ODS)
08/03/2021

La fusta va ser el material triat pels experts que van participar en la jornada digital "Dissenyant la llar del futur amb fusta sostenible" del Madrid Design Festival

El passat 18 de febrer de 2021, PEFC va organitzar la jornada digital "Dissenyant la llar del futur amb fusta sostenible" en el marc del festival OFF del Madrid Design Festival. Almudena García, presidenta de AEIM i CEO de Fustes García Varona, Marta Tramullas, directora d'innovació del Grup Alvic, Enrique Arrillaga, fundador de Mobles LUFE, Marta Labrador, arquitecta i dissenyadora d'interiors de l'estudi Artemade&Gemar i Nuria Moliner, arquitecta, investigadora i presentadora del programa divulgatiu Escala Humana de TVE, van mostrar les seves idees de disseny sostenible i van fer un recorregut al llarg de tota l'escala de producció i aplicació de solucions responsables, així com del paper de la comunicació i la conscienciació de la societat per a desenvolupar i perseguir la sostenibilitat a tots els nivells en els nostres habitatges de l'ara i del futur.

Ana Belén Noriega, secretària general de PEFC Espanya va moderar la jornada i va presentar els beneficis de la certificació PEFC i l'ús de fusta certificada en el disseny i decoració de les llars. El sistema de certificació PEFC impulsa el manteniment de les activitats tradicionals en les zones rurals, l'economia de proximitat i el manteniment de les comunitats rurals contribuint a donar resposta al repte demogràfic.

D'altra banda, en els entorns urbans, promou la relació dels seus habitants amb els espais verds urbans i boscos periurbans cada vegada més necessaris per a l'objectiu de neutralitzar les emissions de carboni de la UE en 2050. Els productes forestals fusters, a més, emmagatzemen CO₂ durant tota la seva vida útil, per la qual cosa el seu paper és fonamental en la mitigació del canvi climàtic. L'aposta per la cura i preservació del capital natural en les empreses servirà de motor i impuls de la bioeconomia. De fet, l'ús de fusta respecte a altres materials constructius com l'acer o el formigó redueix les emissions de carboni en un 30% i en un 40%, respectivament. A Espanya, hi ha ja 1.023 empreses certificades del sector de la fusta que confien en el segell PEFC (519 serradores i rematants i 504 pròpies de la fusta i construcció) per a demostrar l'origen sostenible dels seus productes oferint una alternativa sostenible per a gaudir en les nostres llars d'un material natural, renovable, reciclable i que crea un ambient en harmonia amb la natura.
Després de la contextualització de la jornada, la resta de participants van emmarcar la seva intervenció en relació amb les aportacions per a impulsar un model econòmic sostenible i responsable.
En primer lloc, Almudena García, va destacar tres pilars fonamentals per a aconseguir el foment de la bioeconomia i el desenvolupament d'estratègies de sostenibilitat: connectar, establir connexió i visibilitzar. Va fer valdre el compromís de les indústries fusteres espanyoles, les seves capacitats i el coneixement que atresora el seu capital humà, qualificat per a donar servei i suport professional a aquest sector en creixement. De fet, va afirmar que el segle XXI serà el segle de la fusta, com el formigó ho va ser en el XX o l'acer en el XIX i que Espanya compta amb tota la cadena de valor i el subministrament per a oferir, a més, traçabilitat i productes Km 0. L'experiència d'Almudena García en el sector li ha fet ser conscient del repte que es presenta en la societat per a reconèixer els productes de fusta com a sostenibles i responsables amb el medi ambient, perquè "es necessita transmetre a la societat que consumir productes del bosc com la fusta, és ecològic. La cura del bosc i el seu aprofitament responsable és primordial per al sector de la fusta", va afegir.

Marta Tramullas va explicar alguns dels showrooms més destacats d' ALVIC, com "Alvic Blue Moon Lounge Bar" o "Hermosilla 77" en els quals la fusta està més enllà d'on es veu. "El 95% de l'interior dels espais és de fusta, per la qual cosa la marca té com a compromís exhibir, en aquest 5% visible, les possibilitats i qualitats d'aquest material en combinació amb uns altres", va argumentar. Segons l'experta en innovació, redissenyar sent conscients de l'espai, de la connexió amb l'ésser humà i comunicar-lo com una cosa natural és fonamental per a crear una llar totalment circular i fer que el client se senti satisfet en habitar-lo per saber que protegeix i cuida del seu entorn.

A continuació, Enrique Arrillaga, va aportar la seva perspectiva més sincera sobre el model de negoci sostenible basat en l'economia de proximitat. L'Empresa Mobles LUFE s'assenta sobre el disseny funcional, ecològic i que crea valor emprant fusta local, fabricant així els seus mobles amb fusta de Pi Insignis procedent de boscos d'Euskadi gestionats de manera responsable. "La nostra manera de treballar és honesta, com ho és el mateix material, per la qual cosa els nostres mobles mostren els nusos i vetes de la fusta i a un preu assequible." "D'aquesta manera, tractem d'educar i plasmar els nostres coneixements en els productes per a valorar les particularitats i riquesa de la fusta, així com la seva procedència sostenible amb el certificat PEFC" va afegir.

Marta Labrador, amb el seu vídeo de presentació de la peça YIDA, va mostrar com treballen la fusta des de l'origen, aplicant l'artesania i la cura pels detalls, sense deixar de costat el disseny, l'adaptabilitat, la reciclabilitat i la transformació de la fusta en peces que formin part dels nostres espais per a envair-los de la seva essència artística.
Finalment, Núria Moliner va dirigir el punt de mira cap al paper i les responsabilitats de les arquitectes i els arquitectes per a pensar en escenaris futurs abans de dissenyar, de tal forma que les edificacions es construeixin amb un propòsit ètic, coherent i responsable que de resposta als reptes contemporanis. Actualment existeixen diversos reptes constructius, com la gestió dels residus, la contaminació atmosfèrica o la recuperació dels espais i per a afrontar-los es requereix innovació conscient basada en l'economia circular aplicant la sostenibilitat a qualsevol escala. "Els habitatges han de ser espais sans, autosuficients, adaptables a les realitats dels qui els habiten, sostenibles i respectuosos amb l'entorn, per això la resposta es troba en la bioconstrucció." "La bellesa dels espais resideix en la qualitat dels materials i la seva relació amb l'entorn. Així seran les llars del futur", va concloure.

Després d'un breu col·loqui, va finalitzar una trobada que va comptar amb 150 participants i que ha estat clau per a concloure que les llars del futur es dissenyaran amb materials sostenibles, com la fusta certificada.

Des de PEFC volem acompanyar el recorregut dels productes forestals des dels boscos fins a les persones mitjançant l'acarament que ofereix el certificat de Gestió Forestal Sostenible i la Cadena de Custòdia PEFC, per a aconseguir avançar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Per això, les aliances (ODS17) són fonamentals en el camí a la sostenibilitat.