Ana Belén Noriega, secretària general de PEFC Espanya va moderar la jornada i va presentar els beneficis de la certificació PEFC i l'ús de fusta certificada en el disseny i decoració de les llars. El sistema de certificació PEFC impulsa el manteniment de les activitats tradicionals en les zones rurals, l'economia de proximitat i el manteniment de les comunitats rurals contribuint a donar resposta al repte demogràfic.
D'altra banda, en els entorns urbans, promou la relació dels seus habitants amb els espais verds urbans i boscos periurbans cada vegada més necessaris per a l'objectiu de neutralitzar les emissions de carboni de la UE en 2050. Els productes forestals fusters, a més, emmagatzemen CO₂ durant tota la seva vida útil, per la qual cosa el seu paper és fonamental en la mitigació del canvi climàtic. L'aposta per la cura i preservació del capital natural en les empreses servirà de motor i impuls de la bioeconomia. De fet, l'ús de fusta respecte a altres materials constructius com l'acer o el formigó redueix les emissions de carboni en un 30% i en un 40%, respectivament. A Espanya, hi ha ja 1.023 empreses certificades del sector de la fusta que confien en el segell PEFC (519 serradores i rematants i 504 pròpies de la fusta i construcció) per a demostrar l'origen sostenible dels seus productes oferint una alternativa sostenible per a gaudir en les nostres llars d'un material natural, renovable, reciclable i que crea un ambient en harmonia amb la natura.
Després de la contextualització de la jornada, la resta de participants van emmarcar la seva intervenció en relació amb les aportacions per a impulsar un model econòmic sostenible i responsable.
En primer lloc, Almudena García, va destacar tres pilars fonamentals per a aconseguir el foment de la bioeconomia i el desenvolupament d'estratègies de sostenibilitat: connectar, establir connexió i visibilitzar. Va fer valdre el compromís de les indústries fusteres espanyoles, les seves capacitats i el coneixement que atresora el seu capital humà, qualificat per a donar servei i suport professional a aquest sector en creixement. De fet, va afirmar que el segle XXI serà el segle de la fusta, com el formigó ho va ser en el XX o l'acer en el XIX i que Espanya compta amb tota la cadena de valor i el subministrament per a oferir, a més, traçabilitat i productes Km 0. L'experiència d'Almudena García en el sector li ha fet ser conscient del repte que es presenta en la societat per a reconèixer els productes de fusta com a sostenibles i responsables amb el medi ambient, perquè "es necessita transmetre a la societat que consumir productes del bosc com la fusta, és ecològic. La cura del bosc i el seu aprofitament responsable és primordial per al sector de la fusta", va afegir.