PEFC Catalunya publica la Memòria anual 2022

27 març 2023
Incendi forestal en bosc de pins cremant-se amb foc
Fins el 15 d’octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal
20/03/2023
Ens trobem en una veritable “guerra per l’aigua” i gestionar els boscos és una de les solucions
03/04/2023

En la nova edició 2022 podem llegir en primer lloc la Salutació del president, en Josep Maria Vila d’Abadal. La temàtica principal de la que tracta envolta el canvi climàtic i les seves conseqüències com les altes temperatures i la sequera.

Per això, i molt més, l’objectiu de PEFC és assegurar que els boscos es gestionin responsablement, i que les seves funcions estiguin protegides per a les generacions futures. La gestió forestal sostenible contribueix a la seguretat alimentària, la reducció de la pobresa, el desenvolupament econòmic i a l’ús racional del territori.

 Aquest 2022, a 31 de desembre PEFC Catalunya presenta 264.317,92 hectàrees adscrites al sistema, incloses en 1.765 Instruments d’Orientació Forestal. El nombre de gestors/es adscrits/es al sistema suposa un total de 1.621.

Durant l’any 2022 es van certificar 21 noves empreses de Cadena de Custòdia, el tancament a 31 de desembre és de 233 empreses.

"L’objectiu de PEFC és assegurar que els boscos es gestionin responsablement, i que les seves funcions estiguin protegides per a les generacions futures."

Les Accions de PEFC Catalunya

  • Aquest any 2022 PEFC Catalunya ha traduït al català la nova versió del Generador d’Etiquetes, i, per primera vegada, els usuaris podran accedir al Generador i podran generar etiquetes PEFC en català per als productes certificats.
  • Es va treballar la campanya Stop al foc! Per fer una crida a participar activament en la campanya de prevenció d’incendis forestals i manteniment dels nostres boscos. Es va realitzar la difusió d’una infografia a través de les xarxes socials, nota de premsa , comunicat i notícia en la pàgina web. La repercussió a les xarxes va ser de més de 2.725 impressions!
  • Vam entrevistar a la treballadora forestal Anna Barea, una noia de vint-i-tres anys que viu la seva feina amb passió, li agrada tot allò que té a veure amb la fauna i la natura. L’entrevista va ser publicada en el fòrum de notícies de la pàgina web de PEFC Catalunya i en les xarxes socials.
  • Regalem 50 cartells de Gestió Forestal Sostenible PEFC als propietaris més fidels. ENSCAT-PEFC va voler reconèixer la gran tasca que els propietaris forestals duen a terme diàriament. Per aquest motiu es van regalar els cartells informatius “PEFC: Finca amb certificat de gestió forestal sostenible” per poder instal·lar-los en les finques i així, divulgar la bona gestió que realitzen com a propietaris i silvicultors.
  • A l’octubre de l’anualitat anterior la Fira Internacional del Llibre, Liber, va acollir a Barcelona ala jornada organitzada per PEFC “Present i futur de la cadena de valor del paper. Deixa una bona impressió PEFC.” En ella els representants de les baules de la cadena de subministrament del llibre en paper van dialogar sobre les polítiques de sostenibilitat implantades en les seves empreses, així com el valor del llibre en paper certificat.
  • PEFC i Mel Muria van presentar la primera mel certificada PEFC d’Europa que prové de boscos que es gestionen de manera sostenible a la Fira Alimentària. Es tracta de la primera mel provinent de boscos certificats en Gestió Forestal Sostenible d’Europa i la primera que serà exportada a escala mundial.
  • PEFC Catalunya va ser present amb un estand en la Fira de l’Energia i la construcció sostenible 2022. L’objectiu va ser donar informació a les empreses del sector de la biomassa i de la construcció amb fusta. Es van reunir més de 4.500 persones.
  • Creem un dossier de comunicació PEFC per poder facilitar a les empreses certificades informació i dades rellevants que puguin utilitzar per difondre els valors de la certificació PEFC. La creació d’aquest dossier va ser una petició expressa de la Direcció de Màrqueting i Comercial de l’empresa Copy Valls Con Gelats.
  • Posem en marxa la prova pilot per a oferir formacions a empreses de Cadena de Custòdia PEFC sobre la Norma de Cadena de Custòdia PEFC ST 2020 per tal de poder valorar la possibilitat d’oferir a les empreses que puguin estar interessades. La prova pilot es va dur a terme a Zedis, una empresa certificada PEFC especialitzada en la fabricació de mobiliari de punt de venda (PLV).
  • I, per acabar les accions PEFC 2022, va iniciar accions mancomunades amb les empreses certificades en Cadena de Custòdia. Aquestes accions estan consensuades i cofinançades amb les empreses amb l’objectiu de promoure l’ús de les marques PEFC dels seus productes. En aquest sentit vam dissenyar i finançar a l’empresa certificada Llenyes Güell un pòster per a la seva venda de llenys a Garden Bordas. També a l’empresa Darnau, SL li vam dissenyar i finançar un roll-up per a la fira d’Ehlis Cadena 88.

Algunes empreses certificades van voler participar en la memòria activament i posar-nos en situació sobre les seves funcions empresarials i, les seves bases i polítiques de sostenibilitat. Aquestes empreses van ser C.G.Creaciones gráficas, Grupo Alvic FR Mobiliario, SL, Fontini, SA i Bruc Jardí.