Nova llei de la UE sobre l’etiquetatge: Només s’acceptaran etiquetes de sostenibilitat basades en sistemes de certificació oficials

29 gener 2024
Dades certificació PEFC Espanya
La certificació forestal PEFC en 2023
22/01/2024
PEFC Catalunya celebra sorteig del llibre ‘El bosc a la taula’ amb premis exquisits i compromís ambiental
05/02/2024

L'Eurocambra ha donat llum verda definitiva a una directiva que millorarà l'etiquetatge dels productes i prohibirà l'ús d'al·legacions mediambientals enganyoses.

La Directiva adoptada avui per 593 vots a favor, 21 en contra i 14 abstencions té per objecte protegir els consumidors de les pràctiques comercials enganyoses i ajudar-los a triar millor les seves compres. Per a aconseguir-ho, s'afegiran a la llista de pràctiques comercials prohibides de la UE una sèrie d'hàbits comercials problemàtics relacionats amb el blanqueig ecològic i l'obsolescència primerenca dels productes.

Publicitat més precisa i de confiança

El que és més important, les noves normes pretenen que l'etiquetatge dels productes sigui més clar i fiable mitjançant la prohibició de l'ús d'al·legacions mediambientals genèriques com a «respectuós amb el medi ambient», «natural», «biodegradable», «climàticament neutre» o «ressò» sense cap prova.

També es regularà a partir d'ara l'ús d'etiquetes de sostenibilitat, donada la confusió provocada per la seva proliferació i per no utilitzar referències comparables. En el futur, la Unió només permetrà etiquetes de sostenibilitat basades en sistemes de certificació oficials o establertes per les autoritats públiques.

A més, la directiva prohibirà al·legacions que un producte té un impacte neutre, reduït o positiu en el medi ambient gràcies als sistemes de compensació d'emissions.

"Només s'acceptaran etiquetes de sostenibilitat basades en sistemes de certificació oficials"

Durabilitat en el punt de mira

Un altre objectiu important d'aquesta nova legislació és fer que productors i consumidors se centrin més en la durabilitat dels béns. En el futur, la informació sobre la garantia haurà de ser més visible i es crearà una nova etiqueta harmonitzada per a donar més visibilitat als productes amb un període de garantia ampliat.

Les noves normes també prohibiran les al·legacions infundades sobre la durabilitat (per exemple, dir que una rentadora durarà 5 000 cicles de rentada si no és cert en condicions normals), les incitacions a substituir els consumibles abans de l'estrictament necessari (sol ocórrer amb la tinta d'impressora, per exemple) i presentar els productes com a reparables quan no ho són.

Declaració de la ponent

Biljana Borzan (S&D, Croàcia) ha declarat: «Aquesta llei canviarà la vida quotidiana de tots els europeus. Ens allunyarem de la cultura d'usar i tirar, farem que el màrqueting sigui més transparent i lluitarem contra l'obsolescència prematura. Els consumidors podran triar productes més duradors, reparables i sostenibles gràcies a etiquetes i publicitat fiables. Però, sobretot, les empreses ja no podran enganyar la gent dient que les ampolles de plàstic són bones perquè la companyia va plantar arbres en algun lloc, o que alguna cosa és sostenible sense explicar com. Aquesta és una gran victòria per a tots nosaltres!».