PEFC celebra la Setmana Forestal Europea parlant del futur dels boscos

2 desembre 2021
Empresa Certificada PEFC: “A Maderas OBIOLS apostem per la fusta sostenible perquè tenim un compromís amb el medi ambient”
30/11/2021
Forest Green Commerce: Actualitza’t en Cadena de Custòdia, comercialització sostenible i requisits de compra responsable.
14/12/2021

El 25 i 26 de novembre PEFC va organitzar un cicle d'activitats involucrant a tots els actors del sector forestal: propietaris i gestors forestals, administració pública, centres tecnològics, associacions i altres grups d'interès.

En el marc de la Setmana Forestal Europea, PEFC va organitzar el cicle d'activitats “El Futur dels Boscos” per a donar veu als diferents actors del sector forestal i destacar les seves necessitats actuals i futures en matèria de gestió forestal sostenible i certificació.

El dijous 25 va tenir lloc la taula de debat "El paper del silvicultor actiu en la gestió forestal", organitzada per COSE, FAFCYLE i la Junta de Castella i Lleó, per a valorar la importància de la silvicultura i la gestió sostenible de les muntanyes i la seva rellevància en la bioeconomia circular. A més, a través de diferents projeccions en format "Cinema Club", es va crear un espai de reflexió sobre el paper dels propietaris i propietàries i totes les persones encarregades de gestionar les superfícies forestals, subratllant la necessitat d'escoltar les seves demandes perquè totes les baules del sector avancin d'acord cap a un model d'economia responsable.

"La necessitat de rendibilitzar els boscos a través de tots els recursos i serveis que ofereixen, fer accessible i senzilla la planificació forestal, i la seva posterior certificació donant resposta a la demanda per part de la indústria i els mercats de producte certificat."

Van participar José Ángel Arranz, Director General de Patrimoni Natural i Política Forestal de la Junta de Castella i Lleó, Jesús Pestaña, President de FAFCYLE, Ana Belén Noriega, Secretària General de PEFC España, Carlos Álvarez, Responsable Forestal de Garnica i Patricia Gómez, Gerent de COSE. María Jesús Muñiz, Cap d'Economia del Diari de Lleó, va moderar el diàleg.

Algunes de les consideracions més interessants es van enfocar en la necessitat de rendibilitzar els boscos a través de tots els recursos i serveis que ofereixen, fer accessible i senzilla la planificació forestal, especialment de petites superfícies, i la seva posterior certificació donant resposta a la demanda per part de la indústria i els mercats de producte certificat.

A més, al llarg d'aquesta jornada, es va fer lliurament de diplomes de reconeixement al compromís amb la gestió forestal sostenible als assistents que estan adscrits al certificat regional PEFC de la Mesa Intersectorial de la Fusta de Castella i Lleó (MIMCyL), com Garnica, Somacyl o la Junta Veïnal de Corullón, entre altres.

El divendres 26 es va celebrar la 71è Junta Directiva de PEFC Espanya per a tractar els diferents aspectes de la certificació forestal PEFC, la seva situació actual i els avanços i actuacions a futur per a afrontar els reptes del sector forestal i el seu encaix en les futures normatives europees emmarcades en el Pacte Verd Europeu, entre elles la de Productes lliures de Desforestació, que afecta els productes forestals importats i exportats des de la UE.

Després d'ella, es va fer el lliurament de tres reconeixements. En primer lloc, Juan Luis Abián, president de PEFC Espanya, va lliurar un diploma d'adhesió a la Xarxa d'Entitats Responsables (RER) de PEFC Espanya a FAFCYLE (Federació d'Associacions Forestals de Castella i Lleó), recollit per Olga González, Gerent de FAFCYLE.

En segon lloc, José Ángel Arranz, director general de Patrimoni Natural i Política Forestal de la Junta de Castella i Lleó, va recollir el diploma en reconeixement de les més de 720.0000 hectàrees gestionades de manera sostenible per la Junta de Castella i Lleó i adherides al certificat PEFC regional de la MIMCyL. Finalment, el president de MIMCYL, Roberto Bravo, va rebre de mans d'Inmaculada García, directora d'AENOR a Castella i Lleó, el certificat regional PEFC de gestió forestal sostenible, recentment renovat.

Per a tancar el cicle d'activitats, va tenir lloc el Fòrum de Diàleg PEFC "El sector forestal en la recuperació verda. Aplicació dels fons Next Generation EU", en el qual els directors generals de Medi ambient, Montes, Biodiversitat i Política Forestal, de diferents comunitats autònomes van exposar les seves previsions i estratègies en l'aplicació d'aquests fons per a la creació d'ocupació en el sector forestal i la recuperació verda.

Font: PEFC Espanya