PEFC creix en sostenibilitat durant el 2020 gràcies a un sector forestal més resilient

9 febrer 2021
Estrella Damm elimina els plàstics decorats que envolten els packs de llaunes
01/02/2021
CocaCola aposta per la certificació forestal PEFC com a eina necessària per a la neutralització de la petjada ecològica
15/02/2021

El sistema de certificació forestal PEFC ha sumat 124.010 hectàrees certificades en gestió forestal sostenible, 6.363 nous silvicultores i gestors forestals s'han adherit a la certificació i 76 empreses més han implantat la cadena de custòdia per a oferir garanties de sostenibilitat econòmica, ambiental i social.

NOTA DE PREMSA

Les dades i estadístiques de tancament de 2020 demostren la implicació i el compromís del sector forestal per continuar creixent en responsabilitat, malgrat la situació global de pandèmia que ha sofert el planeta i que s'ha prolongat durant tot l'any. La resiliència de tots els agents de les diferents baules de la cadena de valor forestal ha estat extraordinària i imprescindible per a continuar creant un món més sostenible i equilibrat en termes socials, econòmics i mediambientals.


Segons les dades obtingudes, els silvicultores i gestors forestals han mostrat el seu compromís amb la certificació forestal PEFC, sent ja un total de 41.870 adscrits que gestionen de manera sostenible 2.423.362 d'hectàrees de superfície forestal en el territori espanyol. La Covid-19 ha revelat la necessitat de mantenir els boscos cuidats i sans perquè puguin funcionar com a embornals de carboni, millorant la qualitat de l'aire i albergant la biodiversitat necessària per a assegurar la salut del planeta. En aquest impuls per preservar i gestionar de manera sostenible les masses forestals i seguint amb les estratègies del Pacte Verd Europeu, les Comunitats Autònomes de Galícia, Aragó i Extremadura són les que més han crescut, aconseguint 73.679, 22.331 i 10.917 noves hectàrees, respectivament, el que suposa un increment net del 40%, 21% i 11%, respectivament, en cadascuna d'elles. Això ha estat possible, gràcies d'una banda al compromís d'aquestes CCAA i a la seva aposta per la certificació dels seus boscos, unit a l'esforç dels propietaris i gestors forestals privats de cadascuna d'aquestes regions que valoren la gestió activa del seu territori. A aquestes tres autonomies se sumen Castella i Lleó, Andalusia, Euskadi, Navarra i Astúries, les quals també han vist incrementada la seva superfície forestal certificada, destacant, igualment, Astúries i Euskadi en l'augment dels seus propietaris i gestors compromesos amb la gestió forestal sostenible en un 5,5% i un 5,4%., respectivament.

D'altra banda, la traçabilitat de la fusta i els productes forestals procedents de boscos gestionats de manera responsable s'ha vist incentivada per les garanties de sostenibilitat que demanda la societat com a conseqüència directa de l'impacte de la Covid-19 en la consciència mediambiental col·lectiva i als quals dóna resposta el sistema PEFC. La indústria forestal ha estat clau durant la pandèmia i ha servit com a sector essencial en la fabricació de productes de teixit no teixit com a màscares, material sanitari, productes per a la higiene personal, pantalles protectores amb suports de fusta, així com béns necessaris per al consum, mostrant-se com un sector resilient i compromès.

Les empreses certificades en cadena de custòdia PEFC s'han incrementat en un 5,2% per a sumar un total de 1.543 i exemple d'això són l’Editorial Planeta, Motorpress Ibèrica, Hannun, Uniarte Doors, Grup Ondunova o Gràfiques Estella, entre altres. Els sectors que més han crescut percentualment durant aquest any han estat el de les gràfiques, el d'estelles, pèl·lets i energia i el de pasta i paper, aconseguint un total de 230 (D12,7%), 58 (D7,4%) i 153 (D7%) d'empreses certificades, respectivament, xifres que demostren la necessitat de cuidar el medi ambient i crear una economia baixa en carboni.

Així, la certificació PEFC ha resultat una eina útil per a la mitigació del canvi climàtic i impulsora d'una bioeconomia que millora les condicions de les persones i del medi ambient, ara més necessari que mai, per a pal·liar i afrontar els reptes de la pandèmia i pal·liar els efectes de la devastadora crisi sanitària i mediambiental que implica.


Cuidem els boscos, cuidem les persones i, tots junts, conservem el planeta.

 

Font: PEFC Espanya

Gràfics: PEFC Espanya