EFECTES DIRECTES I INDIRECTES
Les conseqüències d'aquests focs es poden dividir en dos grans blocs: els efectes directes i els efectes indirectes. El més visible i evident per a tothom és la pèrdua de biodiversitat (tant de les espècies de vegetació com d'animals) i la degradació del sòl, a més de la possible destrucció de cases o infraestructures que hi hagi en aquestes zones.
A més, cal considerar també els efectes indirectes, que pot ser que no siguin tan visibles. Alguns d'aquests són l' erosió del sòl i la contaminació de l'aigua, com les més alarmants, encara que també hi podria haver lliscaments de terra.
1,7 INCENDIS FORESTALS AL DIA A CATALUNYA EL 2022
Que són un risc es demostra observant les dades. L'Idescat, per exemple, publica l'acumulat, any per any, dels focs a zones forestals a què es van haver d'enfrontar els Bombers de la Generalitat durant l'any passat.
La xifra més recent, la del 2022 , diu que hi va haver un total de 643 incendis en zones verdes, cosa que deixa un balanç d' 1,7 incendis forestals al dia a Catalunya.
Una bona part, 257, segons les dades de la Generalitat, es deuen a negligències . Una xifra una mica menor (126) són els que van ser provocats , mentre que 87 més es van originar per causes naturals.
Els 643 del 2022 confirmen una tendència a l'alça dels últims anys (amb l'excepció del 2020, l'any amb més incidència de la pandèmia, quan se'n van registrar 289).
L' any més nefast dels mostrats per l'Idescat és el 2005, quan es van assolir els 896 .