Vents de canvi

18 juliol 2022
PEFC Espanya anuncia les fotografies guanyadores del concurs
11/07/2022
Gestió forestal: la millor aliada de les nostres muntanyes
22/07/2022

Avui parlarem de Modvion, és una empresa d'enginyeria i disseny industrial sueca que desenvolupa dissenys modulars en productes de fusta renovables per simplificar i millorar la logística de la construcció.

Una de les seves últimes produccions han sigut les torres d'aerogeneradors creats a partir de fusta, Modvion accelera la transició a l'energia i els materials renovables mitjançant la construcció de torres de turbines eòliques fetes de fusta laminada, la mateixa fibra de carboni de la naturalesa.

"Les torres d'aerogeneradors de fusta són la solució als problemes del futur pròxim."

Com funciona?

Un desafiament important amb la construcció de torres de turbines eòliques altes és la logística: com es col·loquen estructures tan gegantesques en el seu lloc? A mesura que les torres es fan més altes, augmenta el desafiament logístic. Modvion té una solució patentada que permet el transport en carreteres ordinàries, amb camions ordinaris. Per a ells, els ponts, els túnels i les carreteres sinuoses no són un problema.

Els beneficis

La fusta laminada té tres grans avantatges en comparació amb l'acer: La fusta té una major resistència específica que permet una construcció més lleugera. Les torres altes d'acer necessiten un reforç addicional per a suportar el seu propi pes, alguna cosa que les torres de fusta no necessiten. I, finalment, les torres d'acer modulars exigeixen una gran quantitat de perns que necessiten inspeccions periòdiques, mentre que les nostres torres de fusta modulars s'uneixen amb cola.

Tradicionalment la fusta s'ha considerat un material de baixa tecnologia. Hem desenvolupat el nostre producte per a aprofitar les característiques úniques de la pròpia fibra de carboni de la naturalesa: La força. El pes lleuger. La funció de captura de carboni. El material del futur!

Com poden les torres de fusta ser més altes i fortes que l'acer?


L'acer és molt resistent per volum, per la qual cosa l'acer és una bona opció quan la resistència per volum és una de les principals limitacions. No obstant això, les torres de turbines eòliques estan essencialment buides per dins, per la qual cosa hi ha espai per a augmentar el volum fent que les parets siguin més gruixudes. El material de fusta de xapa laminada (LVL) en una torre Modvion té major resistència per pes i major resistència per cost que les alternatives d'acer. No sols és una millor alternativa per a les torres actuals, sinó que a mesura que les turbines es desenvolupen encara més cap a torres més altes i de major capacitat, els beneficis de la fusta augmenten encara més. És el que podríem dir prova de futur.

Si voleu saber-ne més sobre aerogeneradors de fusta podeu anar a la seva pàgina web.

Modvion, l’empresa de tecnologia que es centra en la fusta d’enginyeria