L’acte de la presentació del llibre ‘El bosc a la taula’

19 juny 2023
El llibre "El bosc a taula" de PEFC Catalunya
PEFC Catalunya presenta el llibre de receptes sostenibles “El bosc a la taula”
12/06/2023
Josep M. Vila d'Abadal, Toni Sala i Pep Sala a la presentació de l'Abacus de Vic
Presentació del llibre “El bosc a la taula” a l’Abacus de Vic
03/07/2023

PEFC Catalunya va presentar el passat 14 de juny de 2023 el llibre de receptes culinàries "El bosc a la taula", llibre que promou la utilització de productes provinents de boscos certificats PEFC.

L'acte es va poder realitzar al Mercat de la Concepció a Barcelona gràcies a la col·laboració de l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona. El llibre és el resultat d'una col·laboració amb vint reconeguts xefs: Ada Parellada, Carles Gaig, Carme Ruscalleda, Charo Val, l'escola ESHOB, Eduard Xatruch, Fina Puigdevall, els Germans Roca, els Germans Torres, Iolanda Bustos, Lluc Crusellas, Mateu Casañas, Neus Faiges, Oriol Castro, Paco Pérez, Paolo Casagrande, Pere Planagumà, Rafa Martínez, Rafel Muria, Sergi de Meià, Toni Sala i Xavier Pellicer.

L'acte, conduït per Pep Sala, es va desenvolupar d'11:30 h a 12:30 h i va comptar amb la presència destacada del Dr. En Ciències Ambientals Martí Boada, dels cuiners i cuineres Ada Parellada, Carles Gaig, Joan Roca, Lluc Crusellas, Neus Faiges, Pere Planagumà, Rafa Martínez, Sergi de Meià i Xavier Pellicer, entre altres convidats.

"El bosc és un rebost imprescindible que fa que la cuina tingui identitat pròpia, permet posar el paisatge en el plat i, per a poder continuar fent-lo, és important parar atenció a la gestió forestal dels nostres boscos"

La consciència mediambiental és cada vegada més gran en tots els àmbits i sectors. L'augment de temperatures, la desforestació o la pèrdua de biodiversitat, entre altres conseqüències del canvi climàtic, fan que sigui necessari no només respectar i protegir l'entorn, sinó canviar els nostres hàbits per a revertir els seus efectes. En aquest sentit, el sector de la gastronomia està impulsant diverses iniciatives que ajuden a entendre la necessitat de fer aquest canvi de mentalitat. L'última és el llibre El Bosc a la Taula, en el qual vint cares reconegudes de la cuina proposen les seves receptes amb ingredients provinents de boscos sostenibles PEFC, amb el propòsit de fomentar la seva bona gestió.

A través d'aquest llibre de receptes, volem inspirar a les persones a adoptar un enfocament responsable cap a l'alimentació, valorant la procedència dels productes i reconeixent el paper fonamental que exerceixen els boscos certificats PEFC en la preservació de l'equilibri ambiental.
En triar productes certificats PEFC, els consumidors donen suport a pràctiques responsables que asseguren la conservació dels boscos i la seva biodiversitat.

Els xefs han preparat, amb aquests propòsits, diversos plats amb productes del bosc: carn de caça, porc ibèric, pinyons, castanya, bolets, tòfona, herbes aromàtiques, mel...

"El bosc és un rebost imprescindible que fa que la cuina tingui identitat pròpia", va exposar el xef del "Celler de Can Roca", Joan Roca. I va afegir: "Permet posar el paisatge en el plat i, per a poder continuar fent-lo, és important parar esment a la gestió forestal dels nostres boscos". El valor gastronòmic dels productes procedents d'aquests espais naturals, segons els impulsors del llibre, no resideix només en el seu sabor, també en la seva connexió amb la cultura i el territori.

El llibre ja està disponible a diverses llibreries com: Abacus (Sabadell, Urquinaona, Badalona, Sants, Lleida, Tarragona, Vic Centre, Sant Cugat, Terrassa, Girona Centre...), La Casa del Llibre (Passeig de Gràcia, Sant Cugat, Hospitalet, La Maquinista, Cornellà, Viladecans, Terrassa, Passeig de Gràcia, Rambla de Catalunya ...), la FNAC (La Maquinista, Glòries, Avinguda Diagonal, Plaça Catalunya, Gran Via de les Corts Catalanes, Cornellà, Girona...) Tot i que també el podeu trobar en diverses plataformes a internet.