Presentació del llibre “El bosc a la taula” a l’Abacus de Vic

3 juliol 2023
L’acte de la presentació del llibre ‘El bosc a la taula’
19/06/2023
L’aigua i la gestió forestal
17/07/2023

El passat dijous 29 de juny a les 19:00 h es va realitzar a l'Abacus de Vic una xerrada on en Josep Maria Vila d'Abadal, en Pep Sala i en Toni Sala van presentar el llibre "El bosc a la taula".

En aquesta xerrada vam aprendre que cuinar amb productes provinents de boscos ens dona identitat, "els aromes de la cuina de boscos són diferents a cada zona, ja que tenim una gran diversitat de d'espais forestals i això ens aporta gran personalitat a la cuina" ens va comentar Josep M. Vida d'Abadal.

El gran xef de la Fonda Sala, Toni Sala ens va fer saber que el bosc ens aporta diverses i boníssimes herbes aromàtiques; la farigola, el romaní, el fonoll... "Quan és l'època de la farigola florida, jo cullo gran part de farigola per tot l'any." ens va fer saber el xef Toni Sala.


Bolets, fruits, carn de caça, castanyes, herbes aromàtiques, tòfones o, fins i tot, fulles de pi. El bosc ofereix molts productes comestibles que poden inspirar gran diversitat de plats creatius. Una vintena de xefs han participat en el llibre "El bosc a la taula", que inclou 39 receptes elaborades amb aliments boscans certificats PEFC, que acrediten una gestió forestal sostenible.

"El que el bosc ens dona de vida nosaltres li hem de retornar amb una bona gestió forestal. A més, els productes del bosc també donen identitat a la cuina de cada territori", va remarcar el president de PEFC Catalunya Josep M. Vila d'Adabal durant la presentació a la llibreria.

En Toni Sala ens va explicar alguns dels processos que utilitza per dur a terme els seus grans plats en el restaurant Fonda Sala, "el bosc ens dona moltes herbes aromàtiques, la farigola, el romaní, el fonoll... quan és l'època de la farigola florida, jo cullo gran part de farigola per tot l'any".


La tòfona i la caça han estat dos dels productes que han distingit la carta d'aquest restaurant amb estrella Michelin, va exposar el cuiner. Sala va admetre que les dues propostes "requereixen temps i paciència per servir-les de la millor manera possible".

També va assistir a la presentació el músic i col·laborador del projecte Pep Sala, que va confessar que el llibre aplegava dues de les seves grans passions: el bosc i la cuina. "Ens hem d'atrevir a cuinar a casa", va animar Sala, que també va lloar que el projecte valori "la sostenibilitat dels nostres boscos".