Entrevistem les ADF de l’Alt Maresme

14 març 2023
Entrevista a Rafel Muria: xef i propietari de Quatre Molins premiat amb una Estrella Michelin
06/03/2023
Incendi forestal en bosc de pins cremant-se amb foc
Fins el 15 d’octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal
20/03/2023

PEFC Catalunya entrevistem a l’Aleix Duran (Cap Operatiu) i la Sílvia Martí (voluntària) de l’ADF Alt Maresme. 

Com explicaríeu a les persones que desconeixen aquesta labor quin és el vostre objectiu o la vostra funció?

Primer de tot hem d’explicar què són les ADF. Les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) són agrupacions sense ànim de lucre formades pels ajuntaments del seu àmbit territorial, propietaris forestals i voluntaris. L’ADF Alt Maresme està formada pels municipis de Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna (on tenim la Seu), Malgrat de Mar i Palafolls. 

Les ADF neixen oficialment l’any 1986 arran del programa “Foc Verd” elaborat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. Ara bé, l’origen cal cercar-lo ens els antics grups d’extinció d’incendis i auxili immediat que es van començar a formar a principis dels anys 60 a Catalunya. 

El principal objectiu de les ADF a Catalunya és la prevenció i, en cas d’incendi, una primera intervenció fins a l’arribada dels Bombers de la Generalitat. Un cop arriben Bombers, nosaltres ens posem sota les seves ordres i col·laborem amb les tasques d’extinció de l’incendi.

En què consisteix aquesta labor?

La nostra tasca és la conscienciació en la població rural i urbana del territori de l’ADF. En el nostre cas, de Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna, Malgrat de Mar i Palafolls, així com la realització de campanyes de divulgació sobre les accions de prevenció i lluita contra els incendis forestals, perquè la població tingui un coneixement més gran. A més, fem el manteniment de camins principals i de punts d’aigua, per tal que en cas de tenir una emergència, els vehicles puguin accedir-hi ràpidament.

Creus que aquesta és una labor necessària?

La tasca de les ADF és molt important per a la prevenció d’incendis forestals i una ràpida actuació en cas d’incendi. Normalment som les ADF els primers en arribar al lloc de l’incendi, ja que estem diàriament fent patrullatge i estem moltes hores a la muntanya fent tasques de vigilància. Quan Agents Rurals activa algun dels nivells del Pla Alfa, les ADF ja ens situem en punts estratègics on tenim una vista panoràmica dels nostres municipis que són de ràpid accés, cosa que ens permet sortir ràpidament en cas de necessitat.

Està infravalorada?

Si. Sobretot pels mitjans de comunicació i sovint pel propi Govern de la Generalitat. En cas d’incendi, s’anomena a tots els cossos que hi intervenen (Bombers, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Policia Local,  SEM/Creu Roja, Protecció Civil) I gairebé mai anomenen les ADF. Cal recordar que la majoria dels cossos que hi intervenen en un foc forestal són professionals i cobren per això. Però les ADF estan constituïdes íntegrament per voluntaris formats que, en cas d’incendi forestal, deixen els seus hobbies, les seves famílies per anar de manera altruïsta a ajudar a extingir un incendi, quan perfectament es podrien quedar a casa tranquil·lament. Però és tal l’estima que tenen tots els voluntaris de les ADF de Catalunya que som incapaços de fer això i sortim cap a la nostra ADF per poder anar a foc i ajudar a apagar el més ràpid possible l’incendi. I tristament, sovint, no se’ns dona ni les gràcies.

Quan vau començar a sentir interès per aquesta feina? Per què?

Aleix: Sempre he sentit curiositat per les emergències i veure actuar els Bombers en un incendi forestal. Quan vaig descobrir les ADF em van semblar una molt bona eina per poder estar més a la muntanya i poder preservar-la dels incendis forestals i conèixer més a fons el comportament dels incendis forestals així com treballar colze a colze amb altres equips d’emergència. De fet, les ADF som una petita família que compartim un mateix objectiu que és preservar les nostres muntanyes i el nostre territori. 

Silvia: Quan era petita volia ser bombera, però fa 30 anys enrere, tot era molt diferent i no hi havia ni tenia recolzament per poder entrar-hi. Aleshores la vida et porta per altres camins i ara que estic opositant per Agent Rural, estar a l’ADF, em dona una formació gratuïta la qual gaudeixo molt, ja que el contacte amb la natura i amb les persones que  formen part d’aquesta família, m’ajuden a poder preparar-me.

Heu fet cap preparació, formació per poder realitzar-la?

I tant! La formació és importantíssima per a les ADF. Tota persona que vol ser membre d’una ADF ha de fer una formació bàsica. Hi ha dos tipus: per poder fer prevenció i vigilància, on s’obtenen els coneixements bàsics per utilitzar eines manuals, desbrossadores, motoserres, cartografia, comunicacions a través de l’emissora, etc. Un cop superada aquesta formació, s’obté el Carnet Verd que els acredita com a voluntaris capacitats per fer tasques de prevenció.

I al cap de dos anys, els voluntaris que vulguin poden fer el curs a l’escola de Bombers a l’ISPC per tal de tenir la capacitat i els coneixements per poder actuar a foc forestal on s’explica, el comportament del foc, el protocol que cal seguir quan s’actua en un incendi, cartografia, etc. Un cop superada aquesta segona formació, s’obté el Carnet Groc, que acredita als voluntaris com a membres del Grup d’Intervenció de la seva ADF, és a dir, que a banda de poder fer totes les tasques de prevenció i vigilància, poden estar a primera línia fer foc forestal fent tasques d’extinció.

 

"Amb una bona gestió forestal es reduirien significativament els incendis o, com a mínim, el nombre d’hectàrees cremades."

Creus que la gent està prou conscienciada de la vostra tasca? I de la importància de tenir cura dels boscos?

No, ja que tampoc hi ha molta informació. La nostra feina potser és una mica invisible, és com una preparació prèvia a la feina quan s’ocasiona un incendi, per exemple. També es tracta de prevenir els incendis, ja que sense vigilància ni prevenció, hi haurien més incendis.

Ens trobem molta bruticia als boscos, això ajuda a que es pugui produïr un incendi i la gent no és conscient. També hi ha persones que es posen les mans al cap quan es tallen arbres sense saber que es fa perquè no s’extengui el foc i es pugui convertir en un GIF (Gran Incendi Forestal). Planten arbres a les lleres del rius o molt a prop de camins sense tenir en compte les distàncies de seguretat, entre altres…

Creus que els incendis es poden prevenir? Com?

Si i no. És a dir, d’incendis sempre n’hi han hagut i sempre n’hi hauran. Hi han incendis naturals (causats per un llamp) que no es poden prevenir, però si que podem evitar que es desenvolupi, tenint una bona gestió forestal i el sotabosc net. 

Els incendis causats pels humans, si que es poden prevenir, conscienciant a la població que el bosc no és una deixalleria i sobretot que la gent tingui molt clar que no es pot fer cap foc al bosc. 

De fet, en aquest sentit, es calcula que el 41% dels incendis que tenim a Catalunya són provocats per negligències, és a dir, per burilles mal apagades o per cremes de restes vegetals mal apagades.

Quins son els factors que més afavoreixen un incendi?

En cas d’incendi, hi ha tres factors que incideixen directament en la perillositat de les flames. És el que els cossos de prevenció i extinció d'incendis coneixem com la regla dels tres 30 o triple 30: temperatura +30ºC, humitat relativa -30% i vent +30 km/h. Si es compleixen aquestes tres condicions, fàcilment el foc es podrà fer gran perquè s’afavoreixen la ignició i la ràpida propagació.

Estem actualment a Catalunya en un risc d’incendis elevat?

I tant. Els boscos estan extremadament secs i qualsevol guspira pot desencadenar un incendi forestal. Per això és vital que la gent, quan va a la muntanya a passejar, a fer esport o qualsevol activitat, extremar les precaucions i sobretot, si es veu qualsevol columna de fum, avisar immediatament al telèfon 112. Una trucada a temps a emergències, pot evitar un gran incendi forestal.

Coneixes PEFC?

La veritat que n’havíem sentit a parlar.

Penses que la nostra funció és necessària?

Si, creiem que que vostra funció és molt necessària per tal que hi hagi una bona gestió forestal.

Creus que gestionant els boscos de manera correcta podríem reduir els incendis i els accidents forestals?

Si. Amb una bona gestió forestal es reduirien significativament els incendis o, com a mínim, el nombre d’hectàrees cremades. 

Moltes gràcies a l’Aleix Duran i la Sílvia Martí per oferir-nos aquesta informació tant interessant, per conèixer la importància que tenen les ADF, la gestió forestal del boscos i la prevenció d'incendis.

ADF Alt Maresme estan buscant voluntaris i voluntàries per protegir els nostres boscos, si esteu interessats o interessades podeu entrar a la seva pàgina web i llegir quins són els passos que has de fer per ser voluntari!