Entrevistem SUMA Arquitectura, l’estudi compromès amb l’ús de fusta certificada i premi a Millor Biblioteca Pública del món

8 gener 2024
Martí Boada fent una entrevista
Entrevista amb Martí Boada, geògraf i ambientòleg català
02/01/2024
Troncos de madera (2)
La COP28 posa el focus en l’acció pel clima i la restauració de la naturalesa amb la fusta com una de les solucions
15/01/2024

La fusta és un material cada vegada més valorat pels grans estudis d'arquitectura que impulsen una edificació més sostenible, amb la finalitat de descarbonizar el sector constructiu i crear entorns urbans més habitables. SUMA Arquitectura porta més de 10 anys utilitzant fusta procedent de boscos gestionats de manera sostenible i amb certificació forestal PEFC en els seus projectes, com a mostra de la versatilitat, disponibilitat i potencial que té aquest material en la construcció. Recentment, l'estudi ha rebut un reconeixement concedit per la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) a un dels seus projectes, la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona, triada Millor Biblioteca Pública del 2023, que a més d'utilitzar fusta PEFC compta amb la certificació LLEGIU Gold com a edificació sostenible.

"L'ús de fusta certificada PEFC en els nostres projectes és fonamental. Tenim un compromís amb la sostenibilitat que no podem obviar i la fusta certificada és la fórmula per a articular-lo"

Per quines raons vau decidir apostar per la fusta certificada PEFC?
L'ús de fusta certificada PEFC en els nostres projectes és fonamental. Tenim un compromís amb l'ecologia i la sostenibilitat que no podem obviar i la fusta certificada és la fórmula per a articular-lo. A més, la fusta té un valor pedagògic per als encara existents prejudicis sobre l'impacte que té construir amb fusta en el medi ambient i, no obstant això, quan hi ha hagut més boscos ha estat quan la humanitat ha aprofitat aquesta fusta.

Estem en un moment de transició i sensibilització en el qual la fusta certificada, té un paper fonamental perquè assegura una gestió sostenible dels boscos i l'absorció de CO₂ de la manera més adequada i beneficiosa per al conjunt de la societat i la naturalesa.

Quins són els avantatges competitius de la fusta i com la utilitzeu en els vostres projectes?
L'ús de la fusta en SUMA Arquitectura és clau. Des de fa 13 anys caracteritza gran part de les obres que fem en les que emprem la fusta en estructura, de manera massiva, amb fusta contralaminada i laminada deixant-la exposada. No ens agrada recobrir la fusta, sinó deixar-la a la vista per a poder palpar-la i percebre els beneficis higrotèrmics que ofereix la forma en la qual acoloreix la llum.

La fusta té factors tècnics relatius a l'absorció i emmagatzematge de CO₂ permetent-nos treballar amb precisió i rigor el que fa que sigui un material únic que ens converteix en ebenistes de gran escala.

 

Caldria emprar més la fusta com a material de construcció? Per què creieu que serà el material del futur?
La fusta en construcció és un material de passat; acompanya a la humanitat des de fa mil·lennis. De present; perquè s'utilitza de manera rellevant i amb una importància cada vegada major i, sobretot, de futur; és un material amb un potencial de creixement enorme.

Tan sols un 2% dels habitatges que es construeixen a Espanya es fan amb fusta i, no obstant això, els paràmetres ecològics, de sostenibilitat i d'impacte social que té són insuperables respecte a altres opcions. A més, s'afegeixen altres beneficis relacionats amb l'habitabilitat, l'empatia que es produeix pels usuaris i per la societat, i, en última instància, els beneficis territorials que té per a per a la societat.

Com ha evolucionat la demanda de l'ús de fusta i quin ha estat la seva repercussió? Aquesta tendència es mantindrà?
Hi ha hagut un canvi radical en la percepció social i disciplinar de la fusta en els últims 15 anys. En SUMA Arquitectura utilitzem la fusta per primera vegada en el 2010 per a un projecte d'una biblioteca a Fuerteventura que va ser premiat. Va ser un descobriment perquè no havíem rebut cap educació respecte a l'ús de fusta i ens va permetre descobrir totes les possibilitats que oferia. Des de llavors, hem utilitzat la fusta i hem observat com la societat també, progressivament, ha anat prenent-la com una molt bona alternativa per a la construcció.

Això ha tingut una repercussió en els companys i companyes de professió, així com en les universitats, oferint formació sobre l'ús de fusta i sent molt ben acceptada per l'alumnat.

Aquesta tendència s'augmentarà, perquè la societat està eliminant els prejudicis que existeixen contra la fusta, encaminant-nos cap a una direcció en la qual la fusta s'erigeix com la millor alternativa per a construir.

La fusta és un dels principals materials en construcció sostenible, passive house, etc. Per què la fusta respon a les necessitats d'aquesta mena d'habitatges?
La fusta és un dels principals materials en la construcció sostenible, amb certificacions passive house per raons molt diverses. En primer lloc, és la raó lògica per a qualsevol client o arquitecte que aposta per una certificació i té inquietuds quant a sostenibilitat pel seu impacte positiu: la petjada ecològica de la fusta és molt baixa, amb independència de l'origen. També ofereix condicions tècniques més precises, perquè permet afinar molt en qüestions de detalls o assegurar l'estanquitat de l'edifici a l'aire per a evitar la presència de ponts tèrmics. D'una manera molt natural s'articula com l'elecció predominant i més immediata per a qualsevol client o arquitecte que treballi amb aquestes inquietuds ecològiques.

Segons Nacions Unides, les ciutats emeten més del 70% de la contaminació, per la qual cosa a través de la planificació urbana adequada i la construcció sostenible és possible descarbonizar. Quin paper juga la fusta certificada PEFC en aquest repte i quins beneficis reverteix a la societat?

La fusta certificada PEFC tindrà un paper fonamental en el desenvolupament, no sols de les ciutats, sinó de tot el territori. Les preocupacions actuals van, des de reduir l'impacte de la petjada ecològica de les ciutats, fins a entendre d'una manera holística l'impacte que tenen les pràctiques constructives en el territori. Tindrem un territori no urbanitzat que serà productiu gràcies a l'ús de la de la fusta, la qual cosa permetrà que el desenvolupament del territori sigui més homogeni i cohesionat evitant la desigualtat entre diferents zones. Tant els polítics com els urbanistes i arquitectes són molt conscients d'això i, per això, s'aposta per la fusta en la construcció.

Quins han estat els motius pels quals la biblioteca Gabriel García Márquez ha estat premiada com a Millor Biblioteca Pública del món? ha estat la utilització de la fusta un factor rellevant?
La biblioteca ha estat premiada per moltes raons: una d'elles és per la forma en la qual es reconeix la trajectòria de la ciutat, construint una xarxa de biblioteques integrada molt valorada per la seva ciutadania. També, pel valor que té en el barri i, en última instància, pel propi edifici i les prestacions que ofereix, en les quals la fusta certificada PEFC ha tingut un paper important, no sols per a l'elecció com a millor biblioteca del món, sinó també, per ser valorada positivament des del concurs.

Ha estat una trajectòria llarga i complexa utilitzant la fusta en aquest edifici, però el valor que té quant a sostenibilitat, habitabilitat dels espais, empatia, afinitat i la sensació que produeix de ser un espai acollidor, han estat claus fonamentals per les quals el jurat ha triat a la biblioteca com a millor equipament del món.

SUMA Arquitectura és un exemple d'estudi que aposta i diposita la seva confiança en la fusta com a material per a construir edificacions emblemàtiques, contribuint a la descarbonització de les ciutats i a la creació d'infraestructures verdes que connectin el territori rural amb l'urbà.

A continuació, pots accedir al vídeo amb l'entrevista completa.