La COP28 posa el focus en l’acció pel clima i la restauració de la naturalesa amb la fusta com una de les solucions

15 gener 2024
Entrevistem SUMA Arquitectura, l’estudi compromès amb l’ús de fusta certificada i premi a Millor Biblioteca Pública del món
08/01/2024
Dades certificació PEFC Espanya
La certificació forestal PEFC en 2023
22/01/2024

En un moment crucial per a la preservació del planeta, la Conferència de les Parts 28, COP28, ha establert la necessitat d'afrontar de manera immediata els reptes derivats del canvi climàtic. En aquest context, també s'ha aprovat l'Acord de Dubái pel qual gairebé 200 països es comprometen a deixar enrere els combustibles fòssils, reduir les emissions, ser el doble d'eficients energèticament, triplicar les energies renovables i no abandonar als països més vulnerables i menys desenvolupats. Per això, han posat el focus en opcions de mitigació viables, eficaces i de baix cost, i aquí la fusta juga un paper fonamental.

S'ha creat una coalició de 17 països que reconeixen la fusta de boscos gestionats de manera sostenible com a solució climàtica dins del sector de la construcció i es comprometen a desenvolupar polítiques per a incrementar l'elecció de fusta sostenible per a promoure una construcció baixa en carboni, abans de 2030. En concret, els signants d'aquesta declaració són Austràlia, el Canadà, el Congo, Costa Rica, Fiji, Finlàndia, França, Alemanya, Ghana, el Japó, Kenya, Corea del Sud, Noruega, el Pakistan, Suècia, el Regne Unit i Irlanda del Nord.

En relació amb la fusta i, especialment, aquella procedent de llocs conflictius, com és la fusta tropical, en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 13 (Acció pel clima) i 15 (Vida d'ecosistemes terrestres), l'Organització Internacional de les Fustes Tropicals (OIMT) va donar a conèixer el memoràndum signat juntament amb el Fòrum de les Nacions Unides sobre els Boscos (FNUB) per a restaurar, mantenir i gestionar de manera sostenible els boscos tropicals i fomentar la producció sostenible de fusta, productes forestals no fusters i serveis ecosistèmics, així com identificar, desenvolupar i executar mesures conjuntes per a donar suport a l'assoliment dels Objectius Forestals Mundials.

Aquestes polítiques i enfocaments reduiran les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i augmentaran el carboni emmagatzemat, seguint així els compromisos pactats i evitant superar l'increment de 1,5 °C segons l'Acord de París.

"S'ha creat una coalició de 17 països que reconeixen la fusta de boscos gestionats de manera sostenible com a solució climàtica dins del sector de la construcció per a incrementar l'elecció de fusta sostenible per a promoure una construcció baixa en carboni, abans de 2030. "

 43 nacions es van comprometre en el Freshwater Challenge a protegir i restaurar 300.000 km de rius i 350 milions d'hectàrees d'aiguamolls per a 2030, per a revertir els problemes lligats a la desforestació i conversió de sòls, la qual cosa ajudarà a conservar els serveis ecosistèmics dels boscos.

A més, quant al finançament sostenible, s'han destinat 186 milions de dòlars per a impulsar l'acció pel clima i restaurar la naturalesa. En aquest sentit, un total de 8 organitzacions internacionals i institucions financeres han anunciat la posada en marxa d'una nova Plataforma de Bons Verds per a avançar en la transformació dels sistemes energètics i la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

La COP28 ha estat un moment d'acord internacional sense precedents com a full de ruta per a impulsar accions concretes que condueixin a un futur sostenible i resilient.