Un estudi mostra que la gestió forestal protegeix els boscos de les sequeres

10 octubre 2023
Fàbrica expulsant emissions
​Els projectes per compensar les emissions no funcionen
02/10/2023
Vista general dels integrants del seminari final del projecte Life Biorgest. CEDIDA
Millora de la biodiversitat dels boscos a través de la gestió forestal
16/10/2023

Una gestió forestal propera a la natura dels boscos mediterranis els faria més resilients als episodis de sequera, cada vegada més freqüents, n’augmentaria el valor de la seva fusta i en promouria la biodiversitat. Ho demostra un estudi liderat pel grup de Gestió Forestal Sostenible del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, en col·laboració amb la Universitat de Lleida que ha estat publicat per la revista científica Forest Ecology and Mangement.

El principal autor de l’article, Eduardo Collado, explica que «una gestió forestal propera a la natura, o naturalística, intenta simular les pertorbacions que de manera natural es succeeixen en els boscos», és a dir, la mort dels arbres per caigudes, plagues, o per d’altres elements naturals. «Es tracta de fer-hi poca intervenció, però que alhora els faci rendibles», que hi pugui entrar la maquinària que fa falta per a la seva explotació. Eduardo Collado firma l’article juntament amb Míriam Piqué, Jaime Coello, Javier de Dios García, Carla Fuentes i Lluís Coll.

«Es tracta d’un enfocament innovador», assegura Collado, «perquè fins ara les aclarides que es feien de manera convencional consistien en tallar més arbres però de manera menys freqüent».

Les actuacions que proposen, doncs, «són de caràcter selectiu. Es tracta d’adaptar-nos a la situació del bosc, de mantenir-hi el microclima que li és propi». Aquesta estratègia, que fins ara s’aplicava de manera particular en alguns boscos centreeuropeus, necessita d’identificar els arbres amb més alt interès econòmic o ecològic.

Per a l’estudi, els investigadors van treballar durant tres anys en 18 parcel·les forestals del Montnegre-Corredor, Montseny, Bellmunt-Collsacabra i Ripollès. Es van seleccionar 20 arbres per parcel·la, 360 en total (alzines, castanyers, pins i roures), i es van fer tres mesuraments de diferents paràmetres. El primer, abans de les intervencions de gestió naturalística; el segon, just després d’acabar-les; i el tercer, al cap de dos o tres anys. Les actuacions van consistir en fer tant aclarides de baixa intensitat per afavorir els arbres de més valor, com estassades selectives de sotabosc «per evitar la continuïtat veritcal», explica Collado.


Un 10% més d’humitat

Els resultats obtinguts mostren que les intervencions redueixen la competència per l’aigua, la llum i els nutrients, de manera que s’afavoreix tant el creixement vigorós dels arbres com l’augment de la humitat del sòl, d’almenys un 10 per cent, per als rodals dominats per alzines, castanyers, pins i roures. Encara que no era l’objectiu de l’estudi, els resultats obtinguts demostren que aquesta gestió naturalística també redueix la vulnerabilitat «als grans incendis, els que no es poden apagar, perquè s’augmenta la distància entre els diferents estrats» del bosc, afirma Collado.

L’estudi forma part dels projectes Life MixForChange i OneForest que han comptat amb el finançament de la Unió Europea. L’autor principal de l’article explica que la seva recerca «pot reduir de manera eficaç la vulnerabilitat a la sequera dels boscos mediterranis i augmentar la vitalitat dels arbres i preservar la humitat del sòl, almenys a curt termini», els tres anys que ha durat la recerca. Ara voldrien obtenir més finançament per «saber si els resultats també són bons a mitjà i llarg termini»