L’edifici “Passeig Mallorca 15” guanya el premi a “Millor ús de fusta certificada PEFC” en el prestigiós World Arquitecture Festival

16 gener 2023
La Marca de garantia Catforest reforma la seva pàgina web
10/01/2023
Les emissions de CO2 al 2023
23/01/2023

A principis de desembre va tenir lloc una nova edició del Festival Internacional d'Arquitectura WAF, que en aquesta ocasió es va celebrar a Lisboa. Diversos projectes constructius es disputaven el premi a “Millor ús de fusta certificada”, guardó que, com en edicions anteriors, va ser patrocinat per PEFC i que en aquesta ocasió ha rebut un projecte espanyol realitzat per l'estudi OHLAB.

Situat en el centre de Palma, “Passeig Mallorca 15” és un nou complex residencial dissenyat sobre la base de tres pilars fonamentals: la sostenibilitat, l'eficiència energètica i la qualitat dels materials. El projecte s'ha dissenyat d'acord amb els estàndards Passivhaus per a aconseguir la màxima eficiència energètica i proporcionar una habitabilitat saludable i confortable. D'aquesta manera, les necessitats de calefacció i refrigeració de l'edifici es redueixen fins a un 90% en comparació amb un edifici convencional, la qual cosa implica un consum energètic gairebé nul.

La façana, fabricada pel Grup GÚBIA, és de pi silvestre de boscos gestionats de manera sostenible i amb certificació PEFC, a la qual se li ha aplicat un tractament tèrmic per a adaptar-la a les condicions de proximitat a la mar. Així la fusta adquireix propietats per a permetre la seva contracció i dilatació. Més de 350 panells de fusta fixos i corredissos canvien contínuament la visió de l'edifici i actuen creant diferents efectes visuals de llum adaptant-se a la quantitat de sol depenent de l'època de l'any. El disseny reflecteix la fusteria tradicional mallorquina i segons OHLAB “és una relectura dels materials i sistemes tradicionals de l'illa, realitzada en clau abstracta i contemporània, creant un edifici que busca ser totalment eficient i sostenible, a més d'aportar una experiència sensorial agradable i estimulant per als seus habitants”.

"Aquesta aplicació de fusta certificada PEFC de manera polivalent i adaptativa ha fet que el projecte “Passeig Mallorca 15” sigui guardonat amb el premi a Millor ús de fusta certificada"

Aquesta aplicació de fusta certificada PEFC de manera polivalent i adaptativa ha fet que el projecte “Passeig Mallorca 15” sigui guardonat amb el premi a “Millor ús de fusta certificada”. Jaime Oliver i Paloma Hernaiz, de l'estudi OHLAB, han expressat la seva gratitud en rebre aquest premi: “Ha estat un honor que el jurat hagi triat el nostre projecte entre tantes candidatures presentades. Aquest premi li ho devem a totes les persones que han participat en el projecte, per la seva dedicació, implicació i interminables hores elaborant aquest important projecte que és una clara mostra de com combinar la sostenibilitat amb l'estètica i l'alta qualitat”.

Aquest premi permet a arquitectes, projectistes i enginyers desenvolupar diferents usos i aplicacions amb fusta certificada PEFC per a demostrar la versatilitat d'aquest material i la seva importància com a material idoni en la transformació d'aquest sector cap a la neutralitat climàtica.

Pots veure aquesta notícia en el fòrum de notícias de PEFC España.

Créditos fotográficos: José Hevia, Festival Mundial d'Arquitectura, Felix Gerlach