PEFC Catalunya va celebrar els seus 20 anys protegint els boscos

8 novembre 2021
A PEFC Catalunya estem d’aniversari i ho celebrem de manera sostenible
26/10/2021
S’inicia la consulta pública dels projectes de norma UNE de Gestió Forestal Sostenible d’Espanya
16/11/2021

Dijous passat, 4 de novembre, va tenir lloc la celebració del 20è aniversari de PEFC Catalunya a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona on vam poder comptar amb la presència de reconegudes personalitats del sector forestal, membres de PEFC, les empreses que es certifiquen, prensa i institucions. L’esdeveniment va ser auditat i certificat per Bureau Veritas com a “Esdeveniment Sostenible alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)”.

L'acte va comptar amb la presència d'empreses que compten amb la Certificació PEFC de Cadena de Custòdia, institucions del sector i membres de l'organització, com:  ARESCAT, BOSCAT, Consorci Forestal de Catalunya, Generalitat de Catalunya, BOSCAT, ELFOCAT, ACETREF, PROFOR, Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Consorci Forestal de Catalunya, GREMI FUSTA I MOBLE, Centre de la Propietat Forestal, ENSCAT, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Institut Agrícola Sant Isidre, Sector Fusta Catalunya.

En Josep Maria Vila d’Abadal, president de PEFC Catalunya, va posar l'accent principalment en la importància en la gestió dels boscos i la seva relació amb la sostenibilitat i la mitigació del canvi climàtic. A més de destacar que el 12.5% dels boscos de Catalunya estan certificats PEFC.

Marta Pascual, representant i auditora de Bureau Veritas, va assenyalar que “La gestió forestal sostenible PEFC, és un punt de partida en el camí de la responsabilitat social”.

Per part seva, Marta Pascual, representant i auditora de Bureau Veritas, va assenyalar que “La gestió forestal sostenible PEFC, és un punt de partida en el camí de la responsabilitat social”. En aquest sentit, va exposar una sèrie de dades respecte del nivell de consum mundial, l'escassetat de recursos i la producció de residus “La Unió Europea produeix 2.500 milions de tones de residus anualment i només el 37.8% d'aquests residus es reciclen”. És per això que resulta imminent alinear les nostres accions i les de les empreses als ODS per a promoure una gestió sostenible dels recursos, segons ho planteja l'Agenda Mundial 2030.

Christopher Smith, especialista en Identitat Corporativa i CEO de la consultora d'estratègia d'identitat empresarial Brandsmith, va apuntar que la sostenibilitat “està canviant el llenguatge de les marques, que no són més que el que el consumidor opina d'un producte o servei". El llenguatge de les empreses està canviant, així com també els seus propòsits, “l'escenari requereix integrar la sostenibilitat en un nou model de bon govern”.

 

Finalment, Charo Val, Xef i autora del llibre “El bosc en el teu paladar” el qual va ser editat conjuntament amb PEFC, va realitzar un showcooking de “Sabors de bosc” utilitzant ingredients del bosc, com ara tòfones, nabius, cireres, pernil, oli d'oliva, mel, entre altres. Va destacar la importància de la gestió sostenible dels boscos i la necessitat de fer de la sostenibilitat un model de vida, des del que mengem fins al que vestim.

L’esdeveniment es va certificar com a  esdeveniment sostenible

Segons el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient – PNUMA, un esdeveniment sostenible,
“és aquell esdeveniment dissenyat, organitzat i desenvolupat de manera que es minimitzin els potencials impactes negatius ambientals, i que es deixi un llegat beneficiós per a la comunitat amfitriona i tots els involucrats”. Les accions estan alineades amb el plantejat en els diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible.

L'organització d'un esdeveniment sostenible representa un acte de responsabilitat amb l'entorn i amb les persones. És un treball que exigeix una gran planificació i coordinació per a poder complir amb objectius i accions concretes, que s'avalua i finalment es verifica a través d'entitats autoritzades, com en el nostre cas, a través de Bureau Veritas.

Sobre PEFC CATALUNYA

L'Associació Catalana Promotora de la Certificació Forestal, PEFC CATALUNYA, és una associació privada sense ànim de lucre inscrita en el Registre d'Entitats de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que compta per al desenvolupament de les seves funcions amb el suport de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, i el centre de la Propietat Forestal, qui col·labora en l’assistència tècnica.

Va sorgir l'any 2001, promoguda per 25 entitats vinculades al món forestal, integrada per propietaris forestals (públics i privats), indústries de transformació de la fusta i altres sectors com: consumidors, entitats conservacionistes, professionals, universitaris.

La Junta Directiva de PEFC CATALUNYA està constituïda per 25 persones, en representació de les seves entitats respectives: els boscos de titularitat privada, els boscos de titularitat pública, el sector de la indústria i els científics, professionals, ONG ecologistes, consumidors i usuaris.