PEFC entrevista a Karlos Arguiñano

21 gener 2021
Arròs Montsià elimina el plàstic dels seus envasos per a l’arròs del Delta
20/01/2021
Estrella Damm elimina els plàstics decorats que envolten els packs de llaunes
01/02/2021
  • Karlos Arguiñano i l'editorial Planeta han publicat el llibre "La bona cuina. 900 receptes que sempre surten bé".

  • Planeta ha triat per a aquesta edició paper amb certificat PEFC procedent de boscos gestionats de manera sostenible.En la següent entrevista parlem amb Karlos Arguiñano sobre boscos, consum responsable, productes i cuina sostenible:

Pinyons, castanyes, bolets, fongs, tòfones, fruites del bosc, mel, herbes aromàtiques o porc ibèric de gla criat en devesa... els boscos són un gran rebost de productes. Són presents els productes dels boscos en el teu llibre: "La bona cuina. 900 receptes que sempre surten bé"?, què et suggereixen com a xef?


Tots aquests productes estan en les meves receptes i m'encanta utilitzar-los, això sí, sempre respectant les temporades. M'ofereixen sabor i em traslladen al passat, quan ens havíem d'assortir dels productes que ens oferia la natura a cada moment.


Creus que és necessari cuidar els boscos perquè puguem continuar gaudint d'aquests productes d'una forma responsable?, creus que la seva posada en valor és important per a millorar l'economia i el desenvolupament del medi rural?


A les 2 preguntes: per descomptat que sí. És important cuidar els nostres boscos i fer una recollida responsable dels fruits que ens ofereix el bosc. En aquests temps que corren cada vegada valorem més el natural, així que estaria bé que les poblacions rurals constitueixin petites empreses per a desenvolupar i potenciar allò que tenen a mà.


Has escrit diversos llibres orientats a la cuina amb productes de temporada i quilòmetre zero. Com poden contribuir els cuiners des de la seva posició a fomentar una conducta responsable i sostenible entre lectors i consumidors?


La tendència a protegir el nostre entorn i a consumir productes de proximitat va en augment, tant entre el públic en general com entre els cuiners. Pel que es veu, els cuiners també estem a l'alça i influïm bastant en les conductes dels consumidors. Des d'aquí, l'única cosa que puc fer és animar a tots els cuiners a continuar fomentant una conducta responsable i sostenible amb el medi ambient. Els nostres fills i néts ens ho agrairan.

Sols publicar els teus llibres en paper, quina importància tenen els llibres de receptes en el manteniment de la cultura i la tradició culinària dels pobles i regions?


En aquests temps que corren hi ha diferents formats per a publicar receptaris, però al meu parer, el llibre continua sent el llibre. Un lloc al qual acudir en qualsevol moment, on amb una simple mirada a l'índex, ens trobem amb un munt de receptes "que sempre surten bé"

El teu llibre "La bona cuina. 900 receptes que sempre surten bé" ha estat imprès en paper amb certificat PEFC, un paper que procedeix de boscos gestionats de manera sostenible. Creus que és important la labor que poden fer les editorials per a promoure productes sostenibles al consumidor?, demanaràs que els teus següents llibres es publiquin en paper PEFC?


Per a mi ha estat una satisfacció saber que està imprès en paper amb certificat PEFC. Espero que a partir d'ara tots els meus llibres s'imprimeixin amb aquesta mena de paper. Tots hem de posar-nos les piles per a consumir de manera responsable i sostenible.


En PEFC Espanya portem prop de 10anys promocionant els productes silvestres amb la campanya "Sabors de Bosc Sostenibles" treballant amb associacions del sector i cuiners. Mitjançant un estudi que realitzem comprovem el potencial que poden tenir els productes silvestres i el seu desenvolupament comercial a través de la gestió forestal i la certificació de l'origen sostenible. Creus que la certificació de la gestió forestal sostenible milloraria la regulació de l'aprofitament dels recursos forestals i la seva comercialització?


Crec que qualsevol organisme que reguli l'aprofitament dels recursos forestals i la seva comercialització serà positiu per a tots els nivells.


Distingiries en la carta del teu restaurant els productes amb origen forestal sostenible certificat?, creus que els teus clients ho apreciarien?, creus que la certificació forestal pot oferir garanties al consumidor de l'origen sostenible del producte?


Actualment, el restaurant el porten els meus fills, però crec que sí que podrien reflectir-lo en la carta, igual que reflecteixen els al·lergògens. El consumidor sempre aprecia qualsevol informació extra de la qual pugui disposar.


Ets cuiner, presentador de televisió, actor, escriptor i empresari, quins seran els teus pròxims projectes?


De moment seguir amb el programa en Antena 3 i ja veurem el que va sortint.

 

Karlos Arguiñano - foto: Rubén Blyth