Protegim els boscos: Reduir, reciclar, reutilitzar i certificar

28 febrer 2023
PEFC Catalunya a la Fira de l’energia i la construcció sostenible
13/02/2023
Entrevista a Rafel Muria: xef i propietari de Quatre Molins premiat amb una Estrella Michelin
06/03/2023

L'any 2022, un dels més calorosos i secs de la sèrie històrica, va ser un any difícil per a Espanya amb els incendis forestals. S'estima que el 40% de la superfície forestal cremada a Europa va correspondre a Espanya, destacant l'infern deslligat al juny en la Serra de la Colobra, Zamora.


Els boscos desenvolupen funcions claus per a la vida en la Terra: redueixen les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle actuant com a fixadors de carboni i són llar de moltes espècies animals i vegetals, configurant ecosistemes molt rics que proporcionen aliments, recursos, materials i fins i tot medicines. La pèrdua d'aquestes masses forestals, o la seva substitució progressiva per altres espècies invasores o menys diverses, tenen conseqüències a escala ambiental, econòmic i social.

Les formes més populars per a pal·liar aquesta problemàtica són la reforestació directa, és a dir, plantar arbres directament en els sòls degradats, o la reforestació amb llavors, que consisteix a sembrar aquests sòls, una tècnica més econòmica que la plantació d'arbres, però que requereix un major esforç de manteniment. 


No obstant això, la reforestació no acaba aquí. Hi ha més mesures respectuoses amb els arbres que van més enllà de plantar-los. En aquest article veurem cinc estratègies que podem aplicar de manera senzilla en la nostra vida diària.

Usar paper de reciclatge


Podem obtenir polpa de paper a partir de fusta "verge", com vam veure en el punt anterior, o també a partir de paper usat. El millor residu és el que no es genera, però si hem de consumir paper sí o si el millor és assegurar-se que procedeix de matèries primeres reciclades.

Hi ha diversos organismes que certifiquen l'origen reciclat del paper sota uns certs estàndards i processos de verificació com Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC). I si és important utilitzar paper reciclat, també és important dipositar-ho en el contenidor adequat, el contenidor blau, quan vulguem rebutjar-lo, el primer pas per a reciclar paper.


Reciclar paper a casa...Per què no?


Una idea per a passar una tarda en família fent una petita instal·lació de reciclatge de paper en la nostra pròpia casa: partim de periòdics vells que convertim en tires i banyem en una galleda d'aigua calenta. Quan els trossos de paper estiguin ben xopats, els passem per la batedora, fins a obtenir una pasta grumosa, la nostra polpa de cel·lulosa reciclada. Una mica de cua blanca, deixem reposar uns 10 minuts i escorrem l'aigua sobrant.

Formem un bastidor quadrat amb un penjador vell, la cobrim amb una mitjana i estenem pacientment la pasta anterior. Deixem 24 hores perquè assequi i ja tenim el nostre paper reciclat fet a casa.

 

Per més informació podeu entrar en la pàgina web de Hablando en Vidrio!